AMSTERDAM - Vroeger wisten ouders pas op de dag van de geboorte of ze een jongen of een meisje kregen. Nu kunnen we zijn of haar hele genetische code al ver voor de geboorte zien en daarop selecteren. Of die code zelfs aanpassen. En een kwart tot een derde van de vrouwen in Nederland wordt zwanger na een IVF-behandeling. Terwijl het pas vijfendertig jaar geleden is, dat in Nederland het eerste IVF-kindje werd geboren.

Het lijkt er, in ons welvarende land, steeds meer op dat het krijgen van een kind een ‘eigen keuze’ is. Ouders moeten nu soms al beslissen of ze hun kind wel of niet geboren laten worden als er erfelijke afwijkingen zijn, moeten ze straks ook beslissen of ze wel of niet bepaalde eigenschappen laten aanpassen? Nieuwe technieken zorgen dat mensen die vroeger als onvruchtbaar werden bestempeld straks een kind van zichzelf kunnen krijgen. Maar als het straks mogelijk is dat een kind meer dan twee biologische ouders heeft of dat het twee papa’s heeft waarvan de een de zaadcel en de ander de eicel leverde, wat betekent dat dan voor die ouders en kinderen? En hoe reageren we daar dan op als samenleving?

Op 5 september vertellen experts over deze nieuwe technieken. Tijdens NEMO Kennislink Live gaan zij met de zaal in discussie over bezwaren en mogelijkheden van de toekomst.

Deze discussieavond is de vierde editie van NEMO Kennislink Live. Wetenschappers brengen ontwikkelingen in hun domein op een laagdrempelige manier voor een divers publiek. Deze editie spreekt Desiree Hoving experts over de verschillende oorzaken van onvruchtbaarheid en wat we daar aan kunnen doen. En DNA-onderzoek bij ongeboren kinderen en de mogelijkheden die dat biedt, nu en in de toekomst, komt aan bod.

Experts aan het woord

Te gast bij deze editie van NEMO Kennislink Live is onder andere hoogleraar Sjoerd Repping, hoofd van het voortplantingscentrum van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam (AMC). Hij pleit ervoor waarnemingen uit fundamenteel wetenschappelijk onderzoek snel en goed vertalen naar concrete verbeteringen van behandelmethoden. Hij vertelt over nieuwe mogelijkheden die hij ziet en welke technieken daarvoor nodig zijn. Gynaecoloog Kathrin Fleisher, chef de policlinique voortplantingsgeneeskunde bij het Radboud MC in Nijmegen, vertelt hoe zij mensen helpt die ongewenst kinderloos zijn en bespreekt de praktische -en ethische dilemma’s die zij tegenkomt in haar werk. Erik Sistermans, hoofd genoom diagnostiek aan het VU Medisch Centrum te Amsterdam, zal ingaan op de mogelijkheden om via bloed van de moeder al van alles te leren over het ongeboren kind en de keuzes die dat toekomstige ouders geeft.

Programma 5 september

Bezoekers voor de NEMO Kennislink Live lezing ‘Een kind op bestelling?’ zijn vanaf 19:30 uur welkom in de panoramazaal op de vijfde verdieping van NEMO Science Museum. Deze is te bereiken via de centrale ingang van het museum. Toegang is gratis en aanmelden kan via www.nemokennislink.nl/evenementen/nemo-kennislink-live.

Al meer lezen over wat ouders willen, mogen en kunnen weten over hun ongeboren of pasgeboren kind en wat daarvan de consequenties kunnen zijn? Lees het artikel Voor de conceptie: eerst denken dan doen op nemokennislink.nl. Eind september 2017 verschijnt een nieuw cahier van de Stichting Biowetenschappen en Maatschappij als thema op NEMO Kennislink; Van slaapkamer naar laboratorium: de stand van de voortplantingsgeneeskunde.

19:30 – 20:00 Ontvangst

20:00 – 22:00 Discussieavond

20.50 – 21. 10 Pauze waarin je zelf kunt visualiseren wat jij wel en niet aan je kind zou willen veranderen

22:00 – 22:30 Borrel

Deze NEMO Kennislink Live avond is in samenwerking met de Stichting Biowetenschappen en Maatschappij.