AMSTERDAM - Het Nationale Ballet brengt de Nederlandse première van Tristan + Isolde in een nieuwe interpretatie van choreograaf en Artistic Associate van gezelschap David Dawson. De liefde tussen ridder Tristan en prinses Isolde is één van de grote klassieke liefdestragedies en heeft dezelfde ingrediënten als Romeo en Julia: een gepassioneerde en gedoemde aantrekkingskracht tussen twee jonge mensen die uit historisch en maatschappelijk tegengestelde kampen komen en een tragische liefdesdood sterven.

Tristan + Isolde is het eerste avondvullende ballet van David Dawson op het repertoire van Het Nationale Ballet en wordt in de versie van Dawson niet gedanst op de muziek van de gelijknamige opera van Richard Wagner maar op een nieuwe compositie van Szymon Brzóska. Tristan + Isolde is van woensdag 13 juni tot en met dinsdag 26 juni 2018 zevenmaal te zien in Nationale Opera & Ballet, Amsterdam en wordt gepresenteerd in het kader van het Holland Festival 2018.

Het verhaal en het ballet
Tristan moet uit Ierland de maagd Isolde ophalen als bruid voor zijn oom, koning Markus. Onderweg drinken ze een toverdrank waardoor ze eeuwig verliefd op elkaar worden. Hun liefde is een onmogelijke: Isolde moet als koningin haar man trouw blijven en Tristan heeft als ridder de koning, zijn oom, trouw gezworen. Tristan wordt verbannen en sterft. Isolde doodt zichzelf naast het lijk van haar minnaar.

David Dawson creëerde het ballet in 2015 voor het Duitse Semperoper Ballett in Dresden op nieuwe muziek van de Poolse componist Szymon Brzóska. Het abstracte decor met mobiele zwarte zuilen is van Eno Henze. Het lichtontwerp is van Bert Dalhuysen en de kostuums van Yumiko Takeshima.

De internationale pers over Tristan + Isolde
“Dramatic and thrilling (…) Mr. Dawson is a superb choreographer of group movement (…) surprising and beautiful duos, full of swirling, floor-skidding turns, astonishing upside-down swinging lifts, and moments of poetic physical beauty.” (New York Times)
“Dawson proves once again that he is a master of his craft.” (Dance Europe)
“David Dawson and (…) composer Szymon Brzószka (…) have succeeded and delivered an epic production that has inspired heroic performances.” (Critical Dance)

David Dawson
David Dawson is een van de belangrijkste en meest gevraagde choreografen van dit moment. Zijn choreografieën zijn opgenomen in het repertoire van een groot aantal gerenommeerde gezelschappen, waaronder The Royal Ballet, English National Ballet, Mariinksy Ballett, Fins Nationaal Ballet, Koninklijk Zweeds Ballet, Boston Ballet, Pacific Northwest Ballet, Staatsballett Berlin en het Wiener Staatsballett.

Dawson was eerst als danser en later als huischoreograaf (2004-2006) verbonden aan Het Nationale Ballet en sinds 2015 is hij Artistic Associate van het gezelschap.

Tristan + Isolde - credits
Choreografie, concept en enscenering: David Dawson
Muziek: Szymon Brzóska
Decorontwerp: Eno Henze
Kostuumontwerp: Yumiko Takeshima
Lichtontwerp: Bert Dalhuysen
Dramaturgie: Valeska Stern
Muzikale begeleiding: Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe

Voorstellingen in Nationale Opera & Ballet
wo. 13 (première), do. 14, za. 16, zo. 17*, wo. 20, za. 23 en di. 26 juni 2018
Aanvang: 20.15 /14.00* uur

Toegangsprijzen:
Vanaf € 15,- tot € 53,-
Kortingen gelden voor stadspashouders, CJP en t/m 16 jaar
Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Kassabespreekbureau van Nationale Opera & Ballet Amsterdam
(020) 625 54 55.
Online kaarten bestellen via de website www.operaballet.nl

Extra activiteiten
* Inleiding:
Gratis toegankelijke educatieve inleidingen voor kaarthouders drie kwartier voor aanvang.

Fotocredit header: campagnebeeld Tristan + Isolde door Petrovsky & Ramone
Dansers: Sasha Mukhamedov en James Stout