HAARLEM - De Nationale Viering Bevrijding begint dit jaar in de provincie Noord-Holland. In de ochtend van vrijdag 5 mei staan verhalen over vrijheid centraal. Inwoners van Noord-Holland geven in de tuin van het provinciehuis in Haarlem, in aanwezigheid van minister-president Mark Rutte, hun persoonlijke verhaal over vrijheid door.

Aansluitend wordt de 5 mei-lezing gehouden door acteur Nasrdin Dchar en vervolgens ontsteekt de minister-president op het podium van Bevrijdingspop in De Haarlemmerhout voor het provinciehuis het Bevrijdingsvuur.

Noord-Hollanders geven hun verhaal over vrijheid door

In 2017 is het thema van de viering ‘De kracht van het persoonlijke verhaal’. Noord-Hollanders vertellen op 5 mei hun verhaal over vrijheid in de provincietuin, die is ingericht als verhalentuin. Daarnaast geven jongeren uitdrukking aan wat vrijheid voor hen betekent. Dit doen zij onder meer door dans, tekeningen, lichtprojecties, posters en vlogs. Deze verhalen uit de oorlog en verhalen van nu zijn in de maanden in de aanloop naar 5 mei bijeen gebracht. Genodigde Noord-Hollanders kunnen deze verhalen op 5 mei beluisteren en bekijken in de verhalentuin. In de speciale verhalenboom kunnen alle gasten hun persoonlijke verhaal hangen.

De commissaris van de Koning Johan Remkes, de voorzitter van het Nationaal Comité Gerdi Verbeet, de burgemeester van Haarlem Jos Wienen en de voorzitter van Bevrijdingspop Haarlem Ella Blommaert-Zander ontvangen minister-president Rutte in de ochtend voor een rondleiding langs de Noord-Hollanders die hun verhaal over vrijheid presenteren.

5 mei-lezing

Om 12.00 uur vindt voor het provinciehuis de 5 mei-lezing plaats, die dit jaar door de acteur Nasrdin Dchar wordt gehouden. De 5 mei-kinderlezing wordt gehouden door Neal de Hoop (12) uit Alkmaar. Aansluitend spreekt minister-president Rutte op Bevrijdingspop Haarlem waarna hij het Bevrijdingsvuur ontsteekt. Een optreden van de Noord-Hollandse singer-songwriter Douwe Bob is de start van Bevrijdingspop. De 5 mei-lezing en het ontsteken van het Bevrijdingsvuur worden live uitgezonden op NPO1 en NH TV, van 12.00 tot 13.00 uur.

VrijheidNH-bus rijdt door Noord-Holland

Van 1 tot en met 5 mei rijdt de VrijheidNH-bus door Noord-Holland. Noord-Hollanders kunnen de VrijheidNH-bus bezoeken van 12.00 tot 16.00 uur en er hun verhaal over vrijheid brengen. Presentator Sipke Jan Bousema neemt de verhalen in ontvangst. De VrijheidNH-bus staat:

  • 1 mei in Heerhugowaard, Raadhuisplein
  • 2 mei in Hoorn, centrum
  • 3 mei in Den Helder, Beatrixstraat
  • 4 mei in Haarlem, Grote Markt
  • 5 mei in Haarlem, Bevrijdingspop

Debat over dilemma’s gezagsdragers

Op dinsdagavond 2 mei vindt in De Balie in Amsterdam een debat plaats ‘Als burgemeester in oorlogstijd: Rechtschapen of bestuurlijk ongehoorzaam?’ over dilemma’s van gezagsdragers. Gesprekspartners zijn de commissaris van de Koning in Noord-Holland Johan Remkes, de voorzitter van het Nationaal Comité Gerdi Verbeet, de burgemeester van Haarlem Jos Wienen en onderzoeker Peter Romijn. Moderator is Lennart Booij.

Bezoek de verhalentuin van 8 tot en met 12 mei

Belangstellenden kunnen de verhalen in de provincietuin gratis bezoeken van maandag 8 tot en met vrijdag 12 mei, dagelijks van 11.00 tot 14.00 uur en donderdagavond 11 mei van 17.00 tot 19.30 uur.

De verhalen van de Noord-Hollanders en de verbeelding van vrijheid door de jongeren zijn te vinden op www.vrijheidnh.nl. Op deze website is meer informatie te vinden over de Nationale Viering Bevrijding in de provincie Noord-Holland.