AMSTERDAM - Zin in een dagtripje? Ga eens naar een eiland! En dan niet naar ‘Amsterdam’ in de Stille Oceaan, een van de meest afgelegen eilanden ter wereld, maar bijvoorbeeld naar Pampus.

Of een van de andere onbewoonde paradijsjes waar je vanaf de stad in minder dan een uur naartoe vaart. We hebben ze hier even op een rijtje gezet.

Vuurtoreneiland: klein maar fijn

Het Vuurtoreneiland in de buurt van Durgerdam (Noord) is een mooi uitstapje. Eeuwen geleden werd er een stenen vuurtoren gebouwd, de ‘Lantaarn van Ydoorn’genaamd. De vuurtoren is nog steeds de enige van Amsterdam. In 1809 nam het leger het eiland in gebruik, maar nu heeft iedereen er toegang toe, en kan men er lekker eten en uitwaaien. En dit alles binnen de gemeentegrenzen!

Pampus

Maar ook voor de meer avontuurlijk ingestelde Amsterdammer zijn er voldoende opties. Zo kun je Pampus bezoeken. Ooit werd het aangelegd door de minister van Oorlog om Amsterdam te beschermen tegen bedreigingen van buitenaf. Nu het oorlogsgevaar is geweken, kun je er een rondleiding krijgen en genieten van het uitzicht.

De Dode Hond

Dit eilandje is vernoemd naar - je raadt het al - een dode hond, namelijk het huisdier van de baggeraar die het eiland aanlegde. Het beest stierf tijdens de aanleg ervan en werd er begraven. Naast konijnen en vogels woont er op dit moment niemand. Het ideale uitstapje dus, zeker omdat je er mag wildkamperen. Dat is bijzonder in Nederland! Dus pak de boot, vergeet de tent niet en waan je in de wildernis. Het gerucht gaat dat er soms herten naar het eiland toe zwemmen, dus let vooral op de mooie natuur.

’t Hooft

Dit eilandje voor de kust van Muiden is vernoemd naar dichter PC Hooft, die in de 17e eeuw bestuursambtenaar van Muiden was. Ook hier kun je heen om een heerlijke minivakantie te houden. Vanuit IJburg zou je er - als het niet levensgevaarlijk was - in een uur naartoe kunnen kanoën. Meer aan, zet een tentje op, neem een duik en maak een kampvuurtje. Het kan hier allemaal. Een bezoekje aan Muiden brengen kan natuurlijk ook.

Nieuwe eilanden

Intussen bouwt Amsterdam in stadsdeel Oost er nog een paar eilanden bij. Een groot deel daarvan zal bestemd zijn voor wonen, maar ook zal er veel plek zijn voor dieren en planten. Daarover de komende maanden meer.