AMSTERDAM - Naast de vele concerten in Grote Zaal (1974 zitplaatsen) biedt Het Concertgebouw ook meer dan 150 concerten in de Kleine Zaal (430 zitplaatsen): van strijkkwartetten tot soloconcerten en van pianotrio's tot liedrecitals. Dit najaar verwelkomt Het Concertgebouw bekende namen zoals Tabea Zimmermann en het Borodin Quartet maar ook talenten zoals Vanessa Porter in de Europese Rising Stars-serie en de Nederlandse 'cellokomeet' Jonathan Roozeman.

Alleskunner Thomas Beijer in de Spotlight

Pianist Thomas Beijer, dit jaar winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, laat dit seizoen zijn veelzijdigheid zien in een reeks Spotlight-concerten. Ook als beeldmaker, verteller en componist. 'De Spotlight-concerten zijn een dwarsdoorsnede van alles wat ik doe, en wat ik allemaal nog eens wilde doen. Zo liep ik al een tijd rond met het plan om voor mezzosopraan Barbara Kozelj een liedcyclus te schrijven die geïnspireerd is op Slavische muziek. En ik verbind graag kunstvormen. Zo staat naast mijn traditionele recital in de Grote Zaal een concert in de Kleine Zaal waarin ik Satie eens op een andere manier presenteer.' In totaal zal Thomas Beijer dit seizoen maar liefst zes keer optreden in Het Concertgebouw.

Topkwartetten: Ébène, Borodin en meer

Ensembles zoals het Franse Quatuor Ébène en het Borodin Quartet zijn zo populair dat ze vaak twee avonden in de Kleine Zaal spelen om aan de belangstelling tegemoet te komen. Op 27 en 29 oktober brengt het Quatuor Ébène onder anderen Schumanns Eerste strijkkwartet. Op 8 en 10 december speelt het Borodin Quartet muziek van naamgevend componist Borodin, Sjostakovitsj en Haydn.

Jong talent

Dit jaar is er extra veel aandacht voor jong talent in het kader van het seizoensthema Hemelbestormers. Op 28 september, bij de start van het Kleine Zaal-seizoen, treden direct vijf jonge solisten aan in An Evening with the Benjamin Britten Fellows. Winnaar van het Young Musicians Tsjaikovskiconcours Alexander Malofeevs debuteert in de serie Grote Pianisten in de Kleine Zaal met Rachmaninoff, Medtner en Beethoven. De Nederlands-Finse Jonathan Roozeman werd door The New York Times geprezen om zijn virtuositeit. Op 12 oktober staat hij in de Kleine Zaal. De Duitse percussioniste Vanessa Porter opent op 26 oktober het Rising Stars-seizoen waarbij toptalenten een tournee maken langs de 'grote' Europese kamermuziekzalen.

Topsolisten
Sinds de opening van Het Concertgebouw in 1888 weten solisten uit de Grote Zaal de weg te vinden naar de Kleine Zaal. Als kamermuziekliefhebbers formeerden bijvoorbeeld Isabelle van Keulen en Severin von Eckardstein een kwintet met onder anderen de Nederlandse celliste Quirine Viersen. Op zaterdag 19 november spelen zij kwartetten en kwintetten van Mahler, Schumann en Elgar. Nicolas Altstaedt, Barnabás Kelemen en Alexander Lonquich brengen een all time favourite: het 'Dumky' Trio van Dvořák. Op 12 november brengt altvioliste Tabea Zimmermann met pianist Kirill Gerstein sonates van Brahms en Sjostakovitsj.


Vocale Concerten
De kleine zaal leent zich ook bij uitstek voor vocale concerten. Denk aan gearriveerde namen als sopraan Carolyn Sampson en bariton Roderick Williams naast aanstormend talent als de Oostenrijkse mezzosopraan Sophie Rennert en de Nederlandse bariton Raoul Steffani. De mezzosopraan Feride Büyükdenktas en Fleur Barron laten hun respectievelijk Turkse en Aziatische wortels doorklinken in hun recitals.

Voor het volledige programma neem een kijkje op www.concertgebouw.nl