AMSTERDAM - De lichtkunstwerken van het vandaag afgesloten, tiende Amsterdam Light Festival zijn voor honderdduizenden mensen een steun geweest in de afgelopen zware periode van lockdown. “Ondanks het gedwongen afblazen van alle festivalactiviteiten hebben de kunstwerken de bewoners van de stad gedurende 53 dagen kunnen verlichten. Wat een mooie reacties hebben we hierop ontvangen”, aldus directeur Frédérique ter Brugge.

Licht in donkere dagen
Kort voor de start van het festival werd de organisatie genoodzaakt haar festivalactiviteiten te verplaatsen naar de ochtend en einde middag. Na 18 december werd een definitieve punt gezet achter alle activiteiten. In overleg met de Gemeente Amsterdam mocht de lichtkunst wel aanblijven van 17.00 tot 22.00 uur om de stad te verlichten. Het maken van een wandeling bleek populairder dan ooit, ook onder jongeren. “Deze editie heeft me aan het denken gezet en ik ben zelf geïnspireerd geraakt om een kunstwerk te maken”, aldus een 18-jarige wandelaar. De kunst in de openbare ruimte nodigde uit voor een gezonde wandeling, het onderhouden van vriendschappen of een zoektocht naar een beetje inspiratie. In een ontspannen sfeer was het zo toch mogelijk om te genieten van de stad en de lichtkunst in de donkere dagen.

Educatie: van basisschool tot hoger onderwijs
De drie educatieprojecten op scholen konden doorgang vinden. Zo zijn ruim duizend basisschoolleerlingen uit Amsterdam in een reeks workshops in gesprek gegaan over het onderwerp kinderarmoede en hebben zij een bijdrage geleverd aan een lichtinstallatie op de route. Ook zijn leerlingen van vijf middelbare scholen (onder meer technasia) onder begeleiding van het festival aan de slag gegaan met het ontwerpen van een prototype van een lichtkunstwerk. Een drietal studenten van de Breitner Academie creëerde een kunstwerk geïnspireerd op hun fascinatie voor schemerlicht; het blauwe uur.

(Financiële) zekerheid en toekomstperspectief
Als gevolg van het verbod op rondvaarten en georganiseerde wandelingen, die door een afdracht het festival normaal gesproken grotendeels financieren, kwam de organisatie financieel in nood. Zij bleek bovendien niet in aanmerking te komen voor het garantiefonds evenementen van de Rijksoverheid. Dankzij brede steun van particuliere donateurs, partners, fondsen en een substantiële bijdrage uit het noodfonds cultuur van de Gemeente Amsterdam lijkt de organisatie deze editie toch zonder tekort te kunnen afsluiten. “De stichting geeft een groot compliment aan het team, dat met steeds positieve houding en enorme flexibiliteit alle veranderingen heeft opgevangen en is ontzettend dankbaar voor de steun van zo velen, die ons met woord en (financiële) daad uit de brand hebben geholpen. We starten met vertrouwen en enthousiasme de voorbereidingen van Editie #11”, aldus voorzitter Felix Guttmann.

Na 53 dagen zijn vanaf vandaag, 24 januari, de lichten uit. De organisatie hoopt van harte dat culturele organisaties binnen en buiten Amsterdam het stokje mogen overnemen en weer lichtpuntjes kunnen brengen aan het publiek.