AMSTERDAM - In zijn nieuwe programma De Keuze van Koolhoven vertelt Martin Koolhoven over alles wat film de moeite waard maakt. De regisseur van Oorlogswinter en Brimstone brengt acteurs, filmmakers, gasten en filmliefhebbers bijeen en neemt een duik in het cinematografisch verleden. Een keer per maand, altijd op een donderdag, altijd in Eye, bijzondere aandacht voor de genrefilm, begeleid door de flux de bouche van de regisseur met de vrolijk stampende cowboyboots! Donderdag 21 maart as. is de aftrap met de vertoning van de ‘western der westerns’ Once Upon a Time in the West van Sergio Leone. De kopie (35mm) is bijzonder: het gaat om de lange, Italiaans gesproken versie van 177 minuten, afkomstig uit de collectie van de Fondazione CSC – Cineteca Nazionale in Rome.
De Keuze van Koolhoven, Eye Filmmuseum, een keer maandelijks, altijd op donderdag, 19.30. Eerste aflevering 21 maart, Once Upon a Time in the West/ C’era una volta il West (lange versie). De keuze van Koolhoven vindt op 11 april plaats onder de vlag van Imagine Film Festival.

Koolhoven selecteert iedere maand een keuzefilm en staat stil bij een thema, filmmaker, acteur, genre of gast. De afgelopen jaren bouwde de presentator een reputatie op als bevlogen spreker over film en filmgeschiedenis, vooral door de VPRO-serie De Kijk van Koolhoven (2018) en de reeks Cinema Egzotik, die hij met Eye-programmeur Ronald Simons in het filmmuseum presenteerde.
In Eye zal Martin Koolhoven (1969) op de hem kenmerkende enthousiasmerende wijze maandelijks een film vertonen, voorafgegaan door becommentarieerde trailers, scènes, fragmenten of gesprekken met een speciale gast.

Aftrap: C’era una volta il West / Once Upon a Time in the West
Donderdag 21 maart is de aftrap met een vertoning van Sergio Leones C’era una volta il West oftewel Once Upon a Time in the West (1968).
De film groeide uit tot het paradepaardje van de spaghettiwestern, onder meer door de score van Ennio Morricone en het acteerwerk van Henry Fonda, Charles Bronson, Claudia Cardinale en Jason Robards. C’era una volta il West werd beroemd door de lange openings- en eindsequenties, de extreme close-ups en de langgerekte storyline die naar de climax van het revolverduel leidt.

‘Western der westerns’
Koolhoven heeft eerder gesproken over het fenomeen spaghettiwestern, maar zal nu uitgebreider dan ooit zijn favoriete film aller tijden toelichten en de ‘western der westerns’ eren op een manier die fans van het genre niet mogen missen. Aan de hand van fragmenten verheldert de presentator de thema's van de film en werpt hij licht op het genie van regisseur Sergio Leone.

Bijzondere kopie
De eerste aflevering van De Keuze van Koolhoven biedt een filmhistorische bijzonderheid; te zien is de zelden vertoonde Italiaanse 35mm-kopie van Once upon a Time in the West / C’era una volta il West, afkomstig uit het Centro Sperimentale di Cinematografia - Cineteca Nazionale in Rome; ze is 12 minuten langer dan de gerestaureerde Amerikaanse versie (165'), de 'lange versie' die overal is getoond.