AMSTERDAM -- Schrijver en regisseur Roeland Hofman maakt een nieuw Nederlands repertoirestuk voor Theater Bellevue: De Verschrikkelijke Wittgenstein. Een zwartgallige komedie gebaseerd op de geschiedenis van de Weense pianist Paul Wittgenstein, broer van de beroemde filosoof Ludwig, die tijdens de Eerste Wereldoorlog een arm verloor. De titelrol wordt vertolkt door Martijn Nieuwerf, momenteel te zien in Caligula waarvoor wij hij werd onderscheiden met de Arlecchino op het Theater Festival.

De Verschrikkelijke Wittgenstein is van 20 april t/m 26 mei 2019 te zien in het Bellevue Lunchtheater en gaat daarna op tournee.

De Verschrikkelijke Wittgenstein
De Weense concertpianist Paul Wittgenstein, broer van de beroemde filosoof Ludwig, verliest in de Eerste Wereldoorlog zijn rechterarm. Puttend uit het enorme familiekapitaal, laat hij componisten als Strauss, Ravel en Prokofiev pianostukken voor alléén de linkerhand schrijven.

In de Tweede Wereldoorlog gaat de beschaving waar Wittgenstein uit voortkomt definitief ten onder. Hij vlucht naar New York, waar hij een nieuw bestaan als muziekpedagoog opbouwt.

Manhattan 1951 - Wittgenstein gelooft heilig in de verheffende waarden van muziek en kunst. Met iedereen die het hier niet mee eens is heeft hij zeer weinig geduld. Twee verwende pubers zijn zó klaar met de ouderwetse ideologieën van de eenarmige piano-tiran dat ze - tijdens de zoveelste pianoles - besluiten een gewelddadige punt te willen zetten achter de ellendige indoctrinatie. Wat volgt zijn vileine intriges, verfijnde scheldpartijen en botsende opvattingen over het belang van vingeroefeningen. Op slinkse wijze manoeuvreert butler Stiglitz door dit tragikomische schouwspel. Een spel dat slechts kan eindigen met een dramatisch slotakkoord…

tekst, regie Roeland Hofman spel Martijn Nieuwerf, Tobias Nierop, ‎Isabelle Houdtzagers‎, Billy de Walle kostuum Daphne de Winkel decor Sascha van Riel productie Theater Bellevue publiciteit Casper Koster

Over Roeland Hofman
Roeland Hofman (1982) is theaterregisseur en -schrijver. Hij werkte eerder bij o.a. Toneelgroep Oostpool, De Toneelmakerij, Het Zuidelijk Toneel en Generale Oost. In zijn voorstellingen onderzoekt hij de functie van de taal en de groeiende invloed van het individualisme in de hedendaagse maatschappij.

In De Verschrikkelijke Wittgenstein beschrijft hij een komische titanenstrijd tussen twee generaties. Paul Wittgenstein is een onbeholpen vertegenwoordiger van een verloren beschaving, het oude Habsburgse Europa. Hij weet wat schoonheid is, en is er van doordrongen dat je daar moeite voor moet doen. Zijn pupillen zijn echter kinderen van De Nieuwe Wereld en het Amerikaanse kapitalisme. Zij moeten daar niets van hebben.

Over Martijn Nieuwerf
Martijn Nieuwerf maakte op 13-jarige leeftijd zijn acteerdebuut als hoofdrolspeler Maarten in de populaire jeugdserie De Zevensprong. Hij was een van de oprichters van de theatergroep 't Barre Land, met wie hij vele voorstellingen in binnen- en buitenland maakte. De laatste jaren is hij o.a. te zien geweest in producties van DeLaMar en Toneelgroep Oostpool en Flikken Maastricht.

Momenteel is Martijn Nieuwerf te zien in Caligula van Theater Utrecht, waarvoor hij onderscheiden is met de Arlecchino, op het Theater Festival.

Speeldata
Bellevue Lunchtheater: 20 april t/m 26 mei 2019, 12:30 uur
Première: zondag 5 mei, 12:30 uur Locatie: Theater Bellevue
Landelijke tournee: maart – april 2020

Meer informatie en kaarten: www.theaterbellevue.nl/wittgenstein