AMSTERDAM - Toneelschuur Producties en Internationaal Theater Amsterdam presenteren In wankel evenwicht van Edward Albee, in regie van Maren E. Bjørseth. De voorstelling, met o.a. Hajo Bruins, Thomas Cammaert en Malou Gorter, is exclusief te zien in Toneelschuur Haarlem van 27 maart t/m 13 april 2019.

De uitgebluste levens van Agnes en Tobias worden genadeloos opgeschud als er ineens een bevriend echtpaar voor de deur staat, dat bevangen door een onbenoembare angst smeekt om onderdak. Maar de volgende dag komt ook hun dertigjarige dochter onverwachts thuis, die verwikkeld is in haar zoveelste relatiebreuk. Ook zij doet aanspraak op haar oude kamer. En dan is er bovendien nog Agnes’ alcoholistische zus Claire, die al drinkend de boel van ongevraagd commentaar voorziet.

“Toen ik dit stuk een paar jaar geleden las, heeft het me meteen gepakt, omdat het gaat over het ontkennen van de olifant in de kamer. De personages in het stuk leven met elkaar in een wankel evenwicht, dat ze in stand houden door drankgebruik, verdringen of het constant praten over niets. Wat mij intrigeert aan dit stuk is de vraag wat mensen doen wanneer de balans wordt verstoord door buitenstaanders die hun intrede doen. Wanneer het gevaar van de buitenwereld naar binnen komt. Wat gebeurt er wanneer wij worden geconfronteerd met onze angst voor het onbekende?” – Maren E. Bjørseth over In wankel evenwicht.

Voor In wankel evenwicht won Edward Albee (o.a. Who’s afraid of Virginia Woolf?) de prestigieuze Amerikaanse Pulitzer Prijs. Met een zwartgallig gevoel voor humor laat hij zijn personages balanceren op de grenzen van het burgerlijk fatsoen – en laat hen daar nét overheen gaan. Bevangen door alcohol, ingehouden frustratie en mislukte dromen proberen ze zichzelf tevergeefs staande te houden, al moeten ze daarvoor iedereen onderuithalen.

International Ibsen Fellowship
Internationaal Theater Amsterdam heeft in samenwerking met de Philip Loubser Foundation het International Ibsen Fellowship opgericht. Dit fellowship is als eerste in 2016 toegekend aan Maren E. Bjørseth. Met deze exclusieve beurs wordt drie jaar lang een internationaal jong regietalent ondersteund en in staat gesteld om zich tot het hoogste niveau te ontwikkelen in de kunst voor het regisseren voor een grote zaal, in het verwerven van internationale kennis en in het uitbouwen van een regiecarrière buiten de landsgrenzen.