AMSTERDAM - Terwijl Amsterdam dit jaar uitkijkt naar maar liefst twee weken "regenboogtrots" - Queer & Pride (van 22 t/m 28 juli) en Amsterdam Pride (van 1 t/m 6 augustus) -, was in Italië de Pride koorts al in juni alom aanwezig. We kijken graag even vooruit naar wat MANOEUVRE bijdraagt aan de Nederlandse activiteiten, maar kijken ook nog even terug naar onze geweldige ervaring tijdens een internationaal korenfestival in Italië.


Zaterdag 22 juli: Pride Walk
De Pride Walk van Dam naar Museumplein (start 13:00 uur) betekent traditiegetrouw de aftrap van de Pride in Amsterdam en dit jaar ook van de "Queer & Pride". In de Pride Walk, waarbij gedemonstreerd wordt voor gelijke rechten voor de LHBTQIA+-gemeenschap, loopt een groepje mannen van MANOEUVRE dit jaar weer solidair mee. Onderweg met speakers worden een aantal van onze bekendste nummers gezongen. De Walk eindigt op het Museumplein waar van 14.00u tot 18.00 Queerfest plaatsvindt.

Woensdag 26 juli: After Work Picnic & Drinks
Vanaf 18:00 uur komen we met andere Amsterdamse regenboogkoren - het AMSGMC (Amsterdam Gay Men's Chorus) en waarschijnlijk ook het Galakoor - bijeen in het Oosterpark voor een gezellige picknick voor de koorleden en als het even meezit... een spontane flash mob.

Donderdag 27 juli: COC’s Shakespeare Club
Deze dag zijn we aanwezig bij de opening van het Cultureel Programma (van 14:00-17:00 uur) bij de Shakespeare Club in de Hermitage aan de Amstel. Manoeuvre zingt met een kleine delegatie van het koor een nummer bij de officiele opening (rond 15:00 uur).

Maandag 31 juli: Kick Off Amsterdam Pride Week
Alle vrijwilligers en genodigden van Amsterdam Gay Pride en COC worden vanaf 18:00 uur feestelijk ontvangen voor de kick off van de Amsterdam Pride Week in de tot Pride Hub omgedoopte Social Hub (Student Hotel). Speciaal voor deze feestelijke opening is Manoeuvre gevraagd voor een spetterend optreden.

Woensdag 2 augustus: Pride Oost
Op woensdag 2 augustus verzorgen we rond 19:45 uur een optreden tijdens Pride Oost (onze Amsterdamse thuisbasis) op het Javaplein. We hebben daar ook een kleine stand waar we buurtbewoners en bezoekers meer informatie geven over ons koor, we heerlijke spekjes uitdelen en onze bekende Manoeuvre ansichtkaarten te koop zijn.

Donderdag 3 augustus: Senior Pride
De dag erna krijgen we een hoofdrol in het Senior Pride Concert dat van 18.00 tot 23.00 uur wordt gehouden op de Nieuwmarkt in Amsterdam. Zonder al te veel details te willen prijsgeven, kunnen we alvast onthullen dat we de opening verzorgen om 19.00 uur. Op het programma staat verder musicalrepertoire en verzorgen we optredens samen met Dolly Bellefleur, Coby van Dam en Tony Neef.

Van 12 juni tot en met 18 juni jl. namen we deel aan “Various Voices 2023” een internationaal Korenfestival voor LGBTQIA+ koren dat om de vier jaar gehouden wordt en dat dit keer – na eerdere edities onder meer in München en Dublin - in het Italiaanse Bologna plaatsvond. We waren door de organisatie van Various Voices gevraagd om met een paar andere koren op maandag en dinsdag in Milaan op te treden en dat was een geslaagd voorproefje. Op woensdag reisden door naar Bologna, waar ruim 100 koren met in totaal 4000 deelnemers, aantraden tijdens het vierdaagse festival.

Na een feestelijke Openingsceremonie op het DumBo terrein, hebben we acte de presence gegeven tijdens diverse binnen- en buitenoptredens. Onze flash mob op het Neptunus Plein (Piazza del Nettuno) in Bologna kreeg zelfs een kleine vermelding in de Italiaanse media. Een spontane samenzang (Viva La Vida) met stakende zorgmedewerkers op het plein, maakte dit optreden een unieke ervaring. De dagen erna volgden diverse optredens met als hoogtepunt ons concert in het Manzoni Auditorium, waar we onder meer het speciaal voor deze tour ingestudeerde L’amore e’ femmina ten gehore brachten.

De mooie optredens, het enthousiaste publiek, de vele nieuwe contacten met “gelijkgestemde” koren uit de hele wereld en de swingende feesten maakten deze editie tot een groot succes. Natuurlijk hielp het lekkere weer en het zalige Italiaanse eten ook een handje.