AMSTERDAM - Vrijdagavond 8 maart staat het Stedelijk Museum in het teken van feminisme. Het is Internationale Vrouwendag en dat viert het Stedelijk samen met Mama Cash door feministische kunstenaars en activisten een platform te bieden met de vierde editie van het Mama Cash Feminist Festival. Er is van alles te doen en zien: lezingen, rondleidingen, workshops, performances en muziek.

Het thema dat bij het Feminist Festival centraal staat is het vieren van alles waarvoor feministische bewegingen overal ter wereld hebben gestreden en wat ze reeds bereikt hebben. Mama Cash, een internationaal fonds voor feministisch activisme, protesteert tegen de status quo door middel van beeldende kunst, muziek en performances. Werk van vrouwelijke kunstenaars die hun dromen najagen wordt gevierd. Er is ruimte voor verbinding, plezier en steun die niet alleen voor deze dag geldt, maar zich het hele jaar door kan blijven ontwikkelen.

Programma
Tijdens het festival zullen bekende kunstenaars, zoals Raquel van Haver en Jacqueline de Jong, die nu ook een tentoonstelling in het Stedelijk hebben, Gallery Talks geven. Daarnaast zal kunstenaar en activist Panmela Castro van het Braziliaanse collectief Rede NAMI haar graffiti inzetten om huiselijk geweld en genderongelijkheid onder de aandacht te brengen: zij maakt op 8 maart een kunstwerk op de gevel van het Stedelijk.

Opiniemakers en ‘media disruptors’ Clarice Gargard en Hasna El Maroudi lanceren tijdens het festival hun nieuwe concept Lillith: een mediaplatform dat gezicht geeft aan een nieuwe feministische golf. In samenwerking met muzikaal trio Shakuar en activist/performer Naomie Pieter geven zij een nieuwe dimensie aan hun visie voor een wereld die meer gelijkheid kent.

Het Stedelijk viert het feit dat Nederland dit jaar 100 jaar actief vrouwenkiesrecht heeft met een speciale rondleiding door STEDELIJK BASE vanuit een vrouwelijk perspectief. Deze rondleidingen worden niet alleen tijdens het Feminist Festival gegeven, maar buiten 8 maart ook op 24 februari, 24 maart en daarna één keer in de maand tot en met juli 2019. Voor meer informatie over de rondleidingen klik hier.

Ook werken de Blikopeners van het Stedelijk mee aan het festival. Bezoekers kunnen met de Blikopeners en graffitikunstenaar Mick la Rock hun eigen feminist bag maken, door hun tas te voorzien van hun favoriete feministische statement.

Verder is er tijdens het festival een Feminist Open Mic, waar iedereen die dat wenst zijn of haar talent vanuit een andere invalshoek kan laten zien.

Afterparty
Het festival sluit in De Melkweg in Amsterdam af met een afterparty onder de titel ‘Uit je Clit’ met artiesten als Fata Boom, Pink Oculus en DJ Rachel Green. Iedereen met een kaartje voor het Mama Cash Feminist Festival kan op vertoon van festivalbandje gratis naar binnen.