AMSTERDAM - Zojuist maakte rapper/producer/dirigent sor bekend dat hij met een nieuw eigen orkest, het sorkest, een hiphopconcert zal geven in Het Concertgebouw op donderdag 26 mei 2022. Speciaal voor dit project wordt het Codarts Pop Orchestra, bestaande uit 53 musici en zangers van Hogeschool voor de kunsten Codarts Rotterdam, omgedoopt tot sorkest.

Met het project wil sor, na het winnen van het TV-programma Maestro, de klassieke muziek- en de hiphopwereld dichter bij elkaar brengen. Hij haalt zijn inspiratie uit de muziek van componisten als Chopin, Mozart, Debussy, Satie en in het bijzonder Beethoven die net als hij gehoorproblemen had. In zijn muziek combineert hij fragmenten uit klassieke muziek met zijn eigen muziek en teksten. De kaartverkoop voor sor presents sorkest start op 11 januari om 10 uur op de website van Het Concertgebouw.

Rosario Mussendijk (Almere, 22 september 1996), artiestennaam sor, is een Nederlandse artiest die rapt en produceert. Ook is sor onderdeel van hiphopgroep Black Acid. In 2018 kreeg hij te maken met gehoorverlies, wat hem dwong nog creatiever te gaan werken. Inmiddels kijkt hij positief vooruit en maakt hij muziek met gebruik van synthesizers, een gehoorapparaat en een audiosysteem om bassen te voelen.

sor: 'Voor mij is klassieke muziek nooit doodgegaan, maar verder gaan leven zoals in hiphop.'

Dankzij zijn overtuigende deelname aan tv-programma Maestro ontdekte Nederland sor. Met zijn muzikaliteit wist hij de jury telkens te verrassen en uiteindelijk het programma te winnen. Voor het project zal hij met dirigent en arrangeur Ronald Kool een orkest en koor van 53 jonge musici van Codarts Rotterdam samenstellen. Met dit sorkest wil sor muzikaal én maatschappelijk mensen bij elkaar brengen. Om het 'klassiek meets hiphop'-gevoel te symboliseren zal de styling van het (s)orkest niet klassiek maar suits & streetwear zijn. Het bijbehorende album zal op 25 februari worden uitgebracht bij Noah's Ark. De single 'Zo zijn' komt uit op vrijdag 11 februari.


sor presents sorkest

Donderdag 26 mei, 20.15 uur

Kaarten vanaf € 22,50 via www.concertgebouw.nl/sorkest