AMSTERDAM - Aanstaande zaterdag presenteert Eye Filmmuseum in samenwerking met Salwa Foundation de speciale avond Dubblaja - Remixing Landscapes Through Soundscapes. Drie onafhankelijke kunstenaarscollectieven, gecureerd door Salwa Foundation, presenteren live geluidsscores door middel van spoken word en digitale ruis, geïnspireerd op reisbeelden uit de Eye-collectie. Te zien via livestream vanuit Cinema 2 in Eye. Vanaf 11 november presenteren Eye en Salwa ook een digitale filmclub naar aanleiding van de tentoonstelling Trembling Landscapes - Between Reality and Fiction.

Dubblaja – Remixing Landscapes Through Soundscapes, 7 november 20.00-22.00 livestream via https://www.facebook.com/eyefilm, meer informatie: eyefilm.nl/trembling-landscapes.

Unfolding Layers: Digital Landscapes (ZOOM online filmclub), vanaf 11 november, 19.15 – 21.15 uur

Voor het evenement Dubblaja – Remixing Landscapes Through Soundscapes, op 7 november in Eye, heeft Salwa Foundation kunstenaars uitgenodigd met een bi-culturele achtergrond om geluids- en videoremixen te maken bij stille filmbeelden uit de Eye-collectie. Door deze tijdens live optredens te samplen en te hergebruiken, zetten ze vraagtekens bij de koloniale en stereotiepe verbeelding van het Midden-Oosten en de personages op het doek.

Met optredens van Kujo & Safa (Karl Choueiri & Mhamad Safa), Neusa & Syphard (Neusa Nena Gomes & Syphard Willem) en Tigran (Tigran Harutyunyan aka Blood of a Pomegranate). Inclusief Q&A met elk van de collectieven.

Kujo is het soloproject van K Choueiri, een multidisciplinaire Libanese kunstenaar, labeloprichter en mastering engineer. Met noise, drone en oosterse drums gaat hij de confrontatie aan.

Mhamad Safa is een architect, componist en onderzoeker uit Beiroet en Londen. Zijn debuutalbum the subleties of elevated things verscheen in 2018 op Modular Minds.

Syphard Willem werd geboren op Curaçao en heeft een zeer gevarieerde selectie van nummers uitgebracht, waaronder hiphop, R&B, club, reggae, dancehall, trap en zouk maar hij is vooral een allround muziekliefhebber.

Neusa Nena Gomes won de eerste prijs van de El Hizra Poëziewedstrijd en maakte haar debuut in 2015. Ze blinkt uit in poëzie en spoken word.

Blood of a Pomegranate is het sonische kunstproject van de in Nederland gevestigde Armeense muzikant Tigran Harutyunyan. Blood of the Pomegranate gebruikt geluid en performance om imperialisme, genocide, oorlog en sociale structuren te onderzoeken.

Collectiemateriaal Midden-Oosten
De vertoonde films bestaan uit gerestaureerd beeldmateriaal uit het Midden-Oosten in de vroege 20e eeuw. Deze reisbeelden geven een kijkje in het soort visuele etnografie dat in het tijdperk van kolonisatie gangbaar was. Samengesteld door Eye curator en collectie-specialist Elif Rongen.

Salwa
Salwa is een platform voor met name Arabischtalige kunstenaars die nieuw zijn in Nederland en het culturele landschap diverser willen maken.

Trembling Landscapes
Trembling Landscapes – Between Reality and Fiction. Eleven Artists in the Middle East in Eye Filmmuseum is een groepstentoonstelling met enkele van de meest vooraanstaande film- en videokunstenaars uit de Arabische wereld. Zij onderzoeken hoe schoonheid, folklore, ideologie, kolonialisme en geweld een wezenlijk onderdeel kunnen zijn van de manier waarop het landschap in hun landen is verbeeld.

Wegens de verscherpte coronamaatregelen is het museum tijdelijk gesloten. We hopen over twee weken weer open te gaan.