Trembling Landscapes – Between Reality and Fiction in Eye Filmmuseum is een groepstentoonstelling met enkele van de meest vooraanstaande film- en videokunstenaars uit de Arabische wereld. Bij Trembling Landscapes organiseert The Salwa Foundation een digitale filmclub op vijf woensdagavonden in november en december. Kunstenaars gaan met het publiek in gesprek over filmfragmenten uit de tentoonstelling. Ook is er een speciale live avond in Eye waarbij Salwa muziek maakt en verhalen vertelt bij reisbeelden uit het Midden-Oosten uit de Eye-collectie. Speciaal voor jongeren, Arabischtalige in het bijzonder, heeft Kapooow een augmented reality-ervaring voor de smartphone ontworpen, als voorproef op de tentoonstelling.

Unfolding Layers: Eye X Salwa (webinar series), 4, 11, 18 en 25 november en 2 december, 19.15 – 21.15 uur vanuit Eye Filmmuseum

Dubblaja – Remixing Landscapes Through Soundscapes, 7 november 16.30-21.00 u in Eye Filmmuseum, IJPromenade 1, Amsterdam, eyefilm.nl/trembling-landscapes

Salwa is een platform dat tot doel heeft het culturele landschap diverser te maken door het versterken van de vele verschillende en gepassioneerde stemmen van kunstenaars en creatieve individuen die nieuw zijn in Nederland. Voor het evenement Dubblaja – Remixing Landscapes Through Soundscapes, op 7 november in Eye, heeft Salwa Foundation kunstenaars uit de eigen gemeenschap uitgenodigd om geluids- en videoremixen te maken bij stille filmbeelden uit de Eye-collectie. Door deze tijdens live optredens te samplen en te hergebruiken, zetten ze vraagtekens bij de koloniale en stereotiepe verbeelding van het Midden-Oosten en de personages op het doek. Met optredens van Kujo & Safa (Karl Choueiri & Mhamad Safa), Neusa & Syphard (Neusa Nena Gomes & Syphard Willem) en Tigran (Tigran Harutyunyan aka Blood of a Pomegranate).

De fragmenten bestaan uit gerestaureerd beeldmateriaal uit het Midden-Oosten in de vroege 20e eeuw. Deze reisbeelden geven een kijkje in het soort visuele etnografie dat in het tijdperk van kolonisatie gangbaar was. Bezoekers van Dubblaja – Remixing Landscapes Through Soundscapes krijgen tevens toegang tot de tentoonstelling.

Augmented reality
Ook kunnen bezoekers een voorproef krijgen van de tentoonstelling via een augmented reality-ervaring (AR) op de smartphone. Deze is ontworpen door Kapooow, een marketingbureau gespecialiseerd in inclusiviteit en interactiviteit. In de AR opent zich voor je voeten een gat in de grond. Je ziet verschillende monitors waar je op kunt klikken, waarna informatie verschijnt over de kunstenaar en hun werk. Zo wordt de tentoonstelling op interactieve wijze ontsloten. De ervaring is gratis toegankelijk via social media en middels een QR code op affiches door de stad.

Over Trembling Landscapes
Trembling Landscapes – Between Reality and Fiction in Eye Filmmuseum is een groepstentoonstelling met enkele van de meest vooraanstaande film- en videokunstenaars uit de Arabische wereld. Zij onderzoeken hoe schoonheid, folklore, ideologie, kolonialisme en geweld een wezenlijk onderdeel zijn, hoe landschap kan worden verbeeld. Aan de ene kant speelt een heftige mix van nationale en natuurlijke grenzen, conflicten over grondstoffen en gebied en (koloniale) geschiedenis. Aan de andere kant is het landschap een rijke bron voor identiteit, traditie en verbeelding.

Trembling Landscapes: Between Reality and Fiction, 19 september 2020 – 3 januari 2021 in Eye Filmmuseum, IJpromenade 1, Amsterdam, www.eyefilm.nl/tremblinglandscapes; Samengesteld door Nat Muller in samenwerking met Jaap Guldemond en Marente Bloemheuvel.