AMSTERDAM - Eén keer in de twee jaar zet gemeentelijke begraafplaats De Nieuwe Ooster de gewone wereld even stil. Op woensdag 1 november 2017 verandert de begraafplaats in een bijzondere plek van licht, aandacht en verwondering. Nabestaanden kunnen die avond van 18.00 tot 21.00 uur de rustplek van hun overledene bezoeken. Daarnaast bieden lichtjes, beeldende kunst, poëzie, rituelen en muziek de bezoekers ruimte om gezamenlijk te herdenken. Kinderen zijn van harte welkom.

Nabestaanden worden uitgenodigd een glazen potje met foto, led lichtje en deksel mee te nemen naar de herdenkingsavond. Op vak 45, naast het pianoconcert met twee vleugels, staat gedurende de lichtjesavond een voorziening om alle potjes neer te zetten. De stellage blijft na afloop van de avond nog drie weken staan, zodat men de foto weer op kunt komen halen. Daarna is ophalen niet meer mogelijk.

Kunst speelt een belangrijke rol tijdens de avondherdenking. Zoals het interactieve video/namenproject FELICITY OF A RICEGRAIN van beeldend kunstenaar Margreet Kramer. Haar werk kenmerkt zich vooral door in te zoomen op onze dagelijkse rituelen en de betekenis ervan. Thema’s als massa/individu en kwetsbaarheid van mensen spelen een belangrijke rol. De film FELICITY OF A RICEGRAIN wordt tijdens de lichtjesavond op groot scherm vertoond en toont gelukssymbolen van mensen en uit diverse culturen. Zo is bijvoorbeeld de granaatappel een belangrijk gelukssymbool voor Armeniërs. En is het strooien van rijst een Oosters en Westers symbool van geluk en liefde. De mogelijkheid bestaat de naam van een overledene op het scherm te laten projecteren. Dit gebeurt door de roepnaam in blokletters (maximaal 10 letters) op te schrijven. Kaartjes en stiften liggen klaar. Vrijwilligers nemen het kaartje aan en helpen bezoekers, indien nodig, op weg. De film is tot stand gekomen in opdracht van begraafplaats De Nieuwe Ooster.

Kom met het openbaar vervoer of op de fiets maar niet met de auto, er is geen parkeerruimte. Neem voor de veiligheid een zaklantaarn mee om op grafbezoek te gaan. Om veiligheidsredenen worden auto’s en brommers geweerd.