AMSTERDAM - Koningin van de Voedselbank is een theatervoorstelling over mensen die proberen te overleven in een wereld die steeds duurder en ingewikkelder wordt. Ze hebben te weinig geld en te weinig ruimte. Dat voelen ze elke dag weer. Wat hen op de been houdt is hoop en humor in een zorgelijk, maar tegelijkertijd zorgeloos bestaan in een Amsterdamse volksbuurt.

“Vorig jaar struikelde ik in de Buiksloterham over een stoeptegel, brak mijn arm en kon niet fietsen. Lopend door Noord werd ik geconfronteerd met de enorme tegenstelling tussen arm en rijk. Tussen het luxe Overhoeks en de arme Vogelbuurt, waar in diezelfde tijd de tv-serie Schuldig zich afspeelde. Ik wist: hier moet ik iets mee.” Dat vertelt Saskia Heybrechtse, artistiek leider van theatergroep Parels voor de Zwijnen.

€ 25 of € 25 miljoen

“Ik besloot bij de Voedselbank te gaan werken, waar ik veel mensen ontmoette. Ook mensen die gewoon een baan hebben, maar het financieel niet kunnen bolwerken. Het leven is duur, zeker met 4 kinderen. Moet je nagaan: terwijl aan de overkant van het IJ een appartement gebouwd werd van € 25 miljoen stond voor mij de moeder van een groot gezin, dat moet rondkomen van € 25 per week. Naïef als ik was vroeg ik een bezoekster waarom ze in plaats van die veel te zware rugzak niet een boodschappenkarretje aanschafte. Een beetje verontwaardigd antwoordde ze of ik wel wist dat zo’n ding € 7,50 kost.”

Meer een belevenis

“Toen is Koningin van de Voedselbank geboren. Niet met een toneel waarop je mensen bekijkt, maar een belevenis, waarvan het publiek onderdeel is. Zij zijn die avond vrijwilliger, schillen samen met de acteurs aardappeltjes, snijden brood en luisteren naar verhalen die vooroordelen overstijgen. Koks toveren ondertussen voedselbankingrediënten om tot een prachtig buffet. De meeste spelers zijn mensen van de Voedselbank of bewoners uit Noord. Zij worden bijgestaan door professionals: Rogier Schipper (van De Wasserette), die armoede van dichtbij kent en Daphne Gakes uit het chique Overhoeks. Ik speel de gastvrouw.”

Winst van deze voorstelling

“Ik denk oprecht dat mensen gelukkiger worden als zij hun vooroordelen kunnen laten varen. Als ze elkaar ontmoeten en ontdekken dat zij, arm of rijk, ‘s nachts om dezelfde dingen wakker liggen.”

Waar te zien?

Zondag 4, 11 en 18 februari, aanvang 18:00 uur, Expocafé ZAMEN (Noord). In april volgen voorstellingen in 50/50 Food (Noord). Reserveer op tijd via de website. Parels voor de Zwijnen wil daarna op tournee door de hele stad.

Eten sponsoren? Mail dan naar info@parelsvoordezwijnen.com

Wist u dat...?

Er in Amsterdam 12 uitgiftepunten van de Voedselbank zijn, waar 400 vrijwilligers werken die 1.266 huishoudens helpen?