AMSTERDAM - Op dinsdag 9 mei start NEMO Kennislink Live. De eerste van een serie discussieavonden op het dak van NEMO Science Museum over en mét de wetenschap. Met deze avonden worden wetenschappers uitgedaagd om wetenschappelijke ontwikkelingen op een laagdrempelige manier te brengen. Sanne Deurloo, hoofdredacteur van NEMO Kennislink, gaat in gesprek met wetenschappers over actuele onderwerpen die een grote invloed op ons leven hebben. Op 9 mei aanstaande spreekt zij met vooraanstaande wetenschappers op het gebied van stamcelonderzoek over de impact die de wetenschappelijke revolutie kan hebben op ons leven. Helpen je eigen stamcellen je straks te genezen na een ongeluk of ziekte?

Aan het woord komen onder meer Prof. Dr. Christine Mummery (nu werkzaam bij het Leids Universitair Medisch Centrum en pionier van het humaan stamcelonderzoek), Bernke Papenburg, PhD (expert in biomedische technieken bij het Nederlandse biotechbedrijf Materiomics) en Stefan Braam, PhD (mede-oprichter en directeur van Pluriomics) over wat er nu al kan en wat we van deze nieuwe tak van de geneeskunde kunnen verwachten. De wetenschap begrijpt de rol die stamcellen spelen en kunnen spelen voor reparaties aan het lichaam steeds beter. Bezoekers kunnen zelf vragen stellen aan deze stamcelexperts en ontdekken de verschillende typen stamcellen (en wat ze kunnen) via een spel of bekijken ze onder een microscoop.

Stamcellen

Een lichaam bestaat uit allerlei verschillende cellen, in je huid, je spieren, je botten en je organen. Voortdurend worden nieuwe cellen aangemaakt die oude vervangen. Dit regelt het lichaam met behulp van stamcellen. Door deze ‘reparatiekracht’ kunnen stamcellen voor een omwenteling in de geneeskunde zorgen. Wie weet wordt het mogelijk veroudering tegen te gaan, blinden weer te laten zien en verminkingen ongedaan te maken. Maar het roept ook nieuwe vragen op: wat vinden we wenselijk?; wat geven we prioriteit?; wat vinden we griezelig? En van wie is dat gekweekte orgaan eigenlijk?

Bezoekers voor de NEMO Kennislink Live lezing ‘groei je eigen orgaan’ zijn vanaf 19:30 uur welkom in de panoramazaal op de vijfde verdieping van NEMO Science Museum. Deze is te bereiken via de centrale ingang van het museum. Toegang is gratis en aanmelden kan via www.nemokennislink.nl/evenementen/nemo-kennislink-live

Wil je vooraf al meer lezen over stamcellen? Kijk dan op de themapagina Herstellen met stamcellen van NEMO Kennislink.

Programma 9 mei

19:30 – 20:00   Ontvangst

20:00 – 22:00   Discussieavond

20.50 – 21.10   Pauze met interactieve spellen

22:00 – 22:30   Borrel

Over NEMO Kennislink

Wetenschap beïnvloedt ons leven en de resultaten zijn overal om ons heen. Of het nu gaat om de oorsprong van taal, nieuwe vormen van energie en materie of de werking van ons brein. NEMO Kennislink maakt wetenschap toegankelijk en relevant voor iedereen. Via nemokennislink.nl en andere activiteiten brengt de redactie wetenschappelijk nieuws en wetenschappelijke achtergronden bij het nieuws, het legt je uit hoe het zit, maar stelt je ook vragen en nodigt je uit om zelf verder te onderzoeken en na te denken. Met NEMO Kennislink snap je beter hoe het zit. De eerste NEMO Kennislink Live avond is in samenwerking met EuroStemCell, een project over stamcellen en hun impact op de samenleving in het kader van het Horizon 2020 onderzoek- en innovatieprogramma van de Europese Unie.