AMSTERDAM - Intens en hypnotiserend, koud en brandend: Eye zet deze zomer de zalen open voor de films van Isabelle Huppert, een van de grootste Franse actrices van de afgelopen decennia. Haar personages worstelen achter hun gladde façade met neurosen en obsessies, vol ingehouden emoties – een vulkaan die op uitbarsten staat. Mondain, melancholiek, misantropisch: met haar raadselachtige aantrekkingskracht is Huppert er niet op uit om te charmeren.


Ze speelt vaak onafhankelijke vrouwen met een innerlijke onrust en onthechting, rollen die zijn omgeven door mysterie. Huppert is een onverschrokken actrice, niet bang om in de huid van manipulatieve, kille en zelfs gewelddadige vrouwen te kruipen. Vanaf haar kleine maar indrukwekkende rol in Les valseuses (1974) en haar internationale doorbraak La dentellière(1977) speelde ze in meer dan 110 films. Ze werkte samen met vele regisseurs, van Godard tot Tavernier en Chabrol, van Michael Haneke tot Paul Verhoeven.

Haar rollen hebben Huppert al verschillende prijzen opgeleverd, waaronder de Franse César, de Europese Film Prijs, De Zilveren Beer van Berlijn, de Best Actor Award in Cannes en de Golden Globe. Voor haar rol in Paul Verhoevens Elle (2016) werd ze genomineerd voor een Oscar.


Omlijstend programma

Naast dertig films zijn er in de zalen van Eye speciale voorstellingen en events, met inleidingen, lezingen en een artist talk, met de nadruk op Hupperts samenwerking met de vele verschillende regisseurs, haar keuze voor de films en rollen en haar stijl van acteren.


Feestelijke openingsavond

Het Isabelle Huppert filmprogramma opent met de vertoning van La dentellière en Franse muziek door dj Natashka.

10 juli


Speciale VPRO Cinema vertoning – La cérémonie

Sophie (Sandrine Bonnaire) krijgt een baan als huishoudster bij het rijke Franse gezin van kunsthandelaar Georges (Cassel). Hoewel ze haar werk uitstekend doet blijft het toch schuren tussen Sophie en de familie, ook omdat Sophie haar analfabetisme – en een duister geheim uit het verleden – verborgen wil houden. Wel sluit ze vriendschap met een nieuwsgierige postbode (Isabelle Huppert), die ook iets te verbergen heeft. Volgens Chabrol was de film bedoeld als 'een Marxistische film over de klassenstrijd', maar bovenal is La cérémonie een fascinerende, goedgemaakte thriller.

14 juli, met inleiding door Noa Johannes van VPRO Cinema


Artist Talk

Samen met de Dutch Academy for Film (DAFF) en ACT, de belangenvereniging voor acteurs, organiseert Eye in samenwerking met DAFF en ACT op 11 juli een Artist Talk onder leiding van editor Job ter Burg, die de montage deed van Elle. Hij gaat in gesprek met actrices over wat hen opvalt aan het spel van Isabelle Huppert, haar benadering van de rol en hoe Huppert daarmee een bron van inspiratie is. Aanvangstijd: 19.30 uur.


Pride Amsterdam

Vertoning van 8 femmes én Souvenir in het kader van Pride Amsterdam

2 augustus


Filmkrant.LIVE

De favoriete film van filmjournalisten van de Filmkrant: Ronald Rovers geeft een inleiding bij La cérémonie (17 juli), Sasja Koetsier bij White Material (19 juli), Hugo Emmerzael bij Heaven’s Gate (21 juli) en Laura van Zuylen bij La séperation (26 augustus).Inleiding Joyce Roodnat

Joyce Roodnat (NRC Handelsblad) geeft een inleiding bij haar favoriete Isabelle Huppert-film: Loulou

25 augustus