Vandaag, op Anne Franks 89e geboortedag, lanceren de Anne Frank Stichting, Force Field VR en Oculus een virtual reality tour van Anne Franks onderduikplek: Anne Frank House VR. De tour geeft een bijzonder inkijkje in de onderduikplaats van Anne Frank en de zeven andere onderduikers van het Achterhuis. Alle kamers van het Achterhuis zijn ingericht in de stijl van de onderduikperiode. De tour duurt circa 25 minuten, is in zeven talen beschikbaar en is in de app store van Oculus gratis verkrijgbaar.

Meertalig en gratis
De virtual reality tour duurt circa 25 minuten en is beschikbaar in zeven talen: Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Portugees en Hebreeuws. Anne Frank House VR is gratis en te vinden in de Oculus app store voor Samsung Gear VR en de onlangs gelanceerde Oculus Go bril van Oculus en Facebook zelf.

Nieuwste technieken
Anne Frank House VR laat de vertrekken van het Achterhuis ingericht zien. Force Field VR maakt gebruik van de nieuwste VR-visualisatietechnieken in combinatie met intensief handwerk om tot een fotorealistisch resultaat te komen; dit alles op basis van uitvoerig historisch onderzoek.

Leeg Achterhuis
Het feitelijke Achterhuis is leeg (afgezien van de groeistreepjes van Anne en Margot, het kaartje van Normandië en de plaatjes die Anne in haar kamertje op de muren plakte). De meubels zijn na de arrestatie van de acht onderduikers in opdracht van de nazi’s weggehaald. Het was de wens van Otto Frank, Annes vader, om de kamers in het Achterhuis leeg te laten. Otto overleefde als enige van de acht onderduikers de oorlog. Na zijn terugkeer uit Auschwitz maakte hij zich sterk voor het uitgeven van zijn dochters dagboek en voor het behouden en openstellen van de onderduikplek.

Educatief gebruik
De Anne Frank House VR wordt ingezet voor bezoekers aan het Anne Frank Huis met een beperkte mobiliteit; bezoekers die de trappen niet kunnen beklimmen om het Achterhuis te zien. Daarnaast wordt de Anne Frank House VR ingezet binnen de educatieve programma’s binnen het Anne Frank Huis voor schoolgroepen. Later dit jaar wordt de VR-tour uitgerold, onder andere naar partnerorganisaties waaronder het Anne Frank Center for Mutual Respect in New York en het Anne Frank Zentrum in Berlijn.

Citaten
Ronald Leopold, algemeen directeur Anne Frank Stichting: “De VR tour geeft mensen over de hele wereld de mogelijkheid om Anne Franks onderduikplaats te verkennen zoals deze was van juli 1942 – augustus 1944, de ruim twee jaar dat Anne Frank in het Achterhuis zat ondergedoken en haar dagboek schreef. De tour biedt een indringende ervaring. Onze grote dank gaat uit naar Force Field VR, die de tour heeft ontwikkeld en naar Oculus, die het project financieel mede mogelijk heeft gemaakt.”

Arthur Houtman, CEO Force Field VR: "Wij voelen ons vereerd dat we het publiek het beroemde verhaal van Anne Frank op een nieuwe en unieke manier mogen laten beleven, met hulp van de allernieuwste VR. Dankzij het historische onderzoek van de Anne Frank Stichting hebben we de onderduikjaren in het Achterhuis getrouw kunnen nabootsen. Het resultaat is een verbluffende en emotionele reis."

Tina Tran, Developer Strategy Oculus: "Een van de meest veelbelovende en belangrijke toepassingen van VR is hoe het kan helpen geschiedenis en actuele gebeurtenissen te bekijken vanuit een geheel nieuw perspectief, meeslepender en krachtiger dan welk ander medium ook. We zijn bijzonder blij dat we de kans kregen om met het Anne Frank Huis en Force Field VR samen te werken om deze Anne Frank House tour naar een formaat te brengen dat iedereen over de hele wereld kan ervaren. "