AMSTERDAM - Het verhaal van La Traviata als aangrijpend dansdrama , de voorstellingen is van 13 oktober tot en met 4 november 2018 in Nationale Opera & Ballet.

La Dame aux Camélias, een van de belangrijkste verhalende balletten van de afgelopen veertig jaar, komt terug bij Het Nationale Ballet. Na een wereldwijde zegetocht langs New York, Parijs, Londen, Moskou, Sint Petersburg en Tokio was het ballet voor het eerst in Amsterdam te zien in 2015.
Het ballet is gebaseerd op de gelijknamige roman van Alexandre Dumas en bij velen bekend als de opera La Traviata van Giuseppe Verdi. La Dame aux Camélias is tevens het meest bekende en geliefde ballet van choreograaf John Neumeier. Als een van de grootste eigentijdse ‘verhalenvertellers’ maakte Neumeier van het liefdesverhaal een overweldigend psychologisch dansdrama.
De première van La Dame aux Camélias bij Het Nationale Ballet was destijds een groot succes en keert nu terug voor een reeks van dertien voorstellingen van zaterdag 13 oktober tot en met zondag 4 november 2018 in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam.

Bekijk hier de trailer: https://youtu.be/nDWdFuPqxCY

De pers in 2015 over La Dame aux Camélias
“De highlights zijn de vier grote duetten voor Marguerite en Armand (…) In alles zit een emotioneel geladen energie, een bezieling, een schwung die modern aanvoelt. Ook aan het acteerwerk zie je dat deze dansers niet veinzen maar zijn.” (De Volkskrant ****)
“Dit wordt een publiekslieveling. Het is vooral de prachtige lyriek in de duetten tussen Marguerite en Armand die telkens een snik doet opkomen. De intensiteit van hun passie is overdonderend. (…) de aankleding, van de ravissante kostumering tot de ingetogen decors, was om door een ringetje te halen.” (De Telegraaf *****)
“Zeldzaam echt drama. Het Nationale Ballet overtreft zichzelf in zijn nieuwste productie La Dame aux Camelias. Alles klopt aan dit ballet dat choreograaf John Neumeier al in 1978 maakte (…) Dat het dansgezelschap technisch tot de internationale top behoort mag inmiddels algemeen bekend zijn, maar in dit ballet laat de groep ook zijn grote kracht zien – en vooral voelen – in het overbrengen van emoties. La Dame aux Camelias is een ballet dat diep ontroert.” (Noordhollands Dagblad)

La Dame aux Camélias
De courtisane Marguerite leidt een losbandig leven tot zij verliefd wordt op de jonge Armand. Zij houdt haar tuberculose voor hem verborgen en verruilt samen met hem Parijs voor het platteland. Armands vader – die haar als een ‘gevallen’ vrouw ziet – dwingt haar de liefde op te geven. Wanneer Armand ontdekt waarom Marguerite hem heeft verlaten, is het te laat: bij hun laatste ontmoeting sterft zij in zijn armen.

Beroemde vertolkers en adaptaties
Na de publicatie van de roman in 1848 volgde in 1852 de eerste adaptie voor theater, in 1853 gevolgd door de beroemde operaversie van Giuseppe Verdi, La Traviata. Vele sterren als Sarah Bernhardt, Maria Callas, Montserrat Caballé, Placido Domingo, Vivian Leigh, Greta Garbo, Isabelle Huppert en Luciano Pavarotti vervulden de hoofdrollen van Marguerite en Armand op het toneel, in de opera of in verfilmingen. De hitfilm Moulin Rouge (2001) met in de hoofdrollen Nicole Kidman en Ewan McGregor is losjes gebaseerd op het oorspronkelijke verhaal van Dumas.
In 1963 creëerde Sir Frederick Ashton voor Rudolph Nureyev en Margot Fonteyn de eerste balletversie. John Neumeier creëerde zijn ballet in 1978 voor het Stuttgarter Ballet en veroverde daarmee de wereld. Het ballet staat bij grote gezelschappen als het Bolshoi Ballet, het Ballet van de Parijse Opera en American Ballet Theatre op het repertoire en is vertolkt op de grote podia in onder andere New York, Parijs, Londen, Moskou, Sint Petersburg, Wenen, Berlijn, Los Angeles, Tokio en Amsterdam.

Chopin in plaats van Verdi
John Neumeier koos voor zijn choreografie niet voor de muziek van Verdi, maar voor pianowerken en composities voor piano en orkest van Frédéric Chopin. De choreograaf zag een belangrijke parallel tussen het leven en werk van Chopin en het verhaal van La Traviata.

Kostuumdrama
Visueel laat Neumeiers avondvullende productie zich het best omschrijven als een gigantisch kostuumdrama in abstracte setting. De befaamde Duitse decor- en kostuumontwerper (en operaregisseur) Jürgen Rose creëerde voor het ballet maar liefst 450 weelderig ruisende kostuums in negentiende-eeuwse stijl. Met transparante gaasdoeken suggereert hij de verschillende locaties en werelden waarin La Dame aux Camélias zich afspeelt.

Choreograaf: John Neumeier
John Neumeier (1942, Milwaukee, Verenigde Staten) is sinds 1973 choreograaf en artistiek directeur bij het Hamburg Ballett. Onder zijn leiding groeide het gezelschap uit tot een van de belangrijkste in Duitsland. Neumeier ontving brede internationale erkenning en werd hij vele malen onderscheiden voor zijn werk.

La Dame aux Camélias - credits
choreografie en enscenering: John Neumeier
muziek: Frédéric Chopin
décor- en kostuumontwerp: Jürgen Rose
muzikale begeleiding door Het Balletorkest o.l.v. Ermanno Florio

Voorstellingen in Nationale Opera & Ballet
Avond:
za. 13, ma. 15, di. 16, do. 18, vr. 19, di. 23, wo. 24, vr. 26, za. 27 & wo. 28 oktober2015 (aanvang 19.30 uur)
Matinee:
zo. 21 & zo. 28 oktober & zo. 4 november 2018 (aanvang 14.00 uur)

Toegangsprijzen:
Vanaf € 19,- tot € 86,-
Kortingen gelden voor stadspashouders, CJP en t/m 16 jaar
last minute studenten: € 15,-

Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Kassabespreekbureau van Nationale Opera & Ballet Amsterdam (020) 625 54 55.
Online kaarten bestellen via de website www.operaballet.nl

Extra activiteiten
* Inleiding: Gratis toegankelijke educatieve inleidingen voor kaarthouders drie kwartier voor aanvang.