AMSTERDAM - Fantasievolle zeewezens, griezelige monstertjes en grillige lichaamsvormen die doen denken aan druipend kaarsvet. Dat is de kwabstijl: de belangrijkste en meest sensationele bijdrage die Nederland heeft geleverd aan de ontwikkeling van de interieurkunst in Europa. Hierover is een tentoonstelling in het Rijksmuseum van 30 juni tot en met 16 september 2018.

Kannen, schalen, meubels en schilderijlijsten met deze ogenschijnlijk nèt gestolde vormen, sierden de chicste interieurs van de 17de-eeuwse elite. De Nederlandse kunstenaars van deze stijlgenoten hadden in hun tijd een ongekende status en zetten de trend in Engeland, Duitsland en Frankrijk. Ze waren bevriend en konden zich meten met Rembrandt, die zelfs kwab in zijn schilderijen afbeeldde. Het Rijksmuseum toont in ruim honderd kunstwerken de hoogtepunten van dit ‘Dutch Design’ van de Gouden Eeuw.

De tentoonstelling en de catalogus zijn mede mogelijk gemaakt door: Via het Rijksmuseum Fonds: Hans en Hedy de Klerk, Ernst Nijkerk Fonds, Fonds Dirk Jan van Orden, Rijsterborgh Fonds. De M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting. Holland America Line en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Het album van Vianen werd verworven met steun van: Stichting Beaulieu et Beaux Arts. De heer H.B. Van der Ven, Den Haag. Het K.F. Hein Fonds een gift uit een nalatenschap.