AMSTERDAM - CSSC Coach Stage Stage Coach VR experiment Mary and Eve, het virtual-realitywerk van Paul McCarthy, is vanaf 25 juli te zien in Eye. De Amerikaanse kunstenaar verwijst met zijn film en VR-werk naar de gelijknamige film uit 1939 met John Wayne, over een groep mensen die in een claustrofobische postkoets aan elkaar zijn overgeleverd. McCarthy zoomt met de VR in op twee personages, Mary en Eve, die net als de toeschouwer onderdeel worden van een wrede hallucinatie en een psychologische mindgame.

Vanaf 25 juli tot en met 11 augustus, dagelijks in the Room at the Top.


Het VR-werk geeft de kijker de keuze tussen elf versies van een scène waarin Eve en Mary Magdalene ruzie maken. Deze versie van de VR gaat voor de professionele kunstwereld in première op Art Basel (13-16 juni) en komt daarna naar Eye voor de publiekspremière. De bijbehorende film CSSC en McCarthy's nieuwste westernpastiche DADDA Donald and Daisy Duck Adventure, die op zijn beurt is geïnspireerd op Fassbinders Whity (1971), worden ook voor het eerst in Nederland vertoond.


Randprogramma in de filmzalen
CSSC Coach Stage Stage Coach (Paul en Damon McCarthy, 2017)
In CSSC Coach Stage Stage Coach reizen we mee met een postkoets vol seksuele capriolen waarin de kunstenaar de rol op zich neemt van de prediker Ronald Raygun.
25 juli 21.00 + 29 juli 19.00 + 4 aug 19.00 + 7 aug 21.15


DADDA Donald and Daisy Duck Adventure (Paul en Damon McCarthy, 2018)
In zijn nieuwste film DADDA Donald And Daisy Duck Adventure draagt ​​McCarthy het hoofd van Donald Trump. Hij is een passieve deelnemer aan een orgie in een westernsaloon met Minnie Mouse, Andy Warhol, Nancy Reagan en John Wayne. Seks, dood en alcohol zijn hier een metafoor voor een in verval geraakte Amerikaanse samenleving. In dit paradijs van goedkoop amusement en viriliteit toont Paul McCarthy een 90 minuten durende waanzinnige roes die verandert in een nachtmerrie vol whisky en bloed.
10 aug 21.15 + 13 aug 19.15


Stagecoach (John Ford, 1939)
26 juli 19.15 + 2 aug 16.00


The Hateful Eight op 70mm (Quentin Tarantino, 2015)
28 juli 15.30 + 8 aug 21.00


Whity op 35mm (Fassbinder, 1971)
31 juli 19.15 + 11 aug 21.15


Over Paul McCarthy

Paul McCarthy is een van de invloedrijkste hedendaagse Amerikaanse kunstenaars. In zijn performances, fotografiewerk, video's, beeldhouwwerken, tekeningen en schilderijen speelt hij vaak met populaire illusies, waanideeën en culturele mythen. Hij schiep een heel leger van personages waarmee hij opzettelijk verwarring schept, hoge en lage cultuur vermengt en onze vaste overtuigingen op losse schroeven zet.


Xtended
CSSC Coach Stage Stage Coach VR experiment Mary and Eve is onderdeel van Eye's Virtual Reality-programma Xtended dat eerder werk presenteerde van de kunstenaars en filmmakers Alejandro G. Iñárritu, Laurie Anderson, Marina Abramović, Tsai Ming-liang en een ode aan Oskar Schlemmer.


Met dank aan: Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds 21
Powered by Beam Systems