AMSTERDAM - Wetenschappers en kunstenaars tonen hun werk tijdens de Eye Artist and Scholar-in-Residence-week, van 3 tot en met 9 december in Eye Filmmuseum. Christian Gosvig Olesen, onderzoeker aan de UvA, presenteert zijn onderzoek naar Paris 1900, een compilatiefilm over de opkomst van La Belle Epoque en de cinema in Frankrijk. Kunstenaar en Artist and Scholar-in-Residence Alexandra Navratil presenteert haar film Under Saturn (Act 1) die ze tijdens haar residency in Eye heeft gemaakt. Ook is de installatie Under Saturn (Act 2) van Navratil te zien.

Eye lanceerde vorig jaar de Eye Artist and Scholar-in-Residence om de 70e verjaardag van de Eye-collectie te vieren en nodigde daarvoor wetenschapper Christian Gosvig Olesen en kunstenaar Alexandra Navratil uit. Voor de nieuwe editie dompelen kunstenaar Aimée Zito Lema en filmwetenschapper Patricia Pisters zich onder in de Eye-collectie. In de week van 3 tot en met 9 december loopt de eerste editie van het Eye Artist and Scholar-in-Residence ten einde met de presentaties van Paris 1900 en Under Saturn, en luiden we het begin van de tweede editie in.

Paris 1900
In 1949 verwierf het Filmmuseum de compilatiefilm Paris 1900 van Nicole Vedrès (Frankrijk, 1947, 82'). De film toont de opkomst van La Belle Epoque en de cinema in Frankrijk aan de hand van zo'n 700 filmfragmenten van La Cinémathèque française, de National Film Library van Londen en diverse privécollecties. De film was onderdeel van een bredere trend in de naoorlogse jaren om archiefmateriaal te gebruiken als historisch bronnenmateriaal in compilatiefilms. Nicole Vedrès liet zien dat er ook een originele, essayistische vorm van filmgeschiedschrijving mogelijk is, zelfs met surrealistische trekjes.

Tijdens zijn residency in Eye deed Christian Gosvig Olesen onderzoek naar de film. Hij is postdoctoraal onderzoeker aan de afdeling Media Studies van de Universiteit van Amsterdam. Op 3 december vertelt hij over zijn bevindingen: de verwerving door het Filmmuseum, de distributie en de sleutelrol die de film speelde in de collectie van het Filmmuseum. Ook laat hij zien hoe belangrijk de film ook nu nog is voor onderzoek in filmarchieven.

Under Saturn
Op 4 december is er een speciaal Eye on Art-programma met kunstenaar Alexandra Navratil. Artist and Scholar-in-Residence Navratil presenteert haar film Under Saturn (Act 1) die ze tijdens haar residency in Eye heeft gemaakt. Een avond vol beelden van fossielen, micro-organismen, aardgas en vloeistoffen in beweging. De materie zelf speelt de hoofdrol. Ook enkele van haar eerdere videowerken zijn te zien. Verder is er een korte lezing door cultuurtheorist en curator Alena Alexandrova en een vertoning van kunstenaarsfilms en fragmenten uit de Eye-collectie, samengesteld door curator Margarida Mendes en Navratil. Ook wordt er van 3 t/m 9 december de installatie Under Saturn (Act 2) van Navratil tentoongesteld in Eye. De installatie bestaat uit 162 dia's geïnspireerd door de Eye-collectie.

Ontmoet de nieuwe Eye Artist and Scholar-in-Residence
Kunstenaar Aimée Zito Lema en hoogleraar Patricia Pisters zijn het komend jaar de nieuwe Eye Artist en Scholar-in-Residence.

Aimée Zito Lema gaat tijdens haar residency in het Eye Collectiecentrum een nieuw werk maken op basis van de relatie - echt en utopisch -, tussen materiaal, geschiedenis en sociale herinnering.

Patricia Pisters is hoogleraar Filmwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op de filmfilosofie, in samenhang met de neurowetenschap. Als Eye Scholar-in-Residence gaat Pisters zich bezighouden met de verschuivende grenzen tussen 'normaal' en 'krankzinnig'.

Het Eye Artist and Scholar-in-Residence-programma wordt gesponsord door Ladies Eye en FC Waterboys.