AMSTERDAM - Het Concertgebouw en Becoming You presenteren de tweede editie van Kulturu: Keti Koti herdenkingsconcert. Het concert markeert ruim 150 jaar sinds de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij in de Nederlandse ex-koloniën Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. Dit concert staat in het teken van het eren en vieren van de culturele erfenis, met muziek die destijds verboden was. Het doel is om dialoog en verbinding te stimuleren, als een symbolisch sein om onze gezamenlijke geschiedenis te erkennen en naar elkaar toe te groeien. Romana de Meneges, Sangrafu, Rincho X (tambù), Sherry Dyanne, Prisiri Fu Wi Afo en presentatrice Ralitsa Maduro treden op en delen de rijke culturele tradities die zijn voortgekomen uit de geschiedenis van de slavernij. Kaarten zijn per direct verkrijgbaar via concertgebouw.nl/kulturu

Romana de Meneges, een veelzijdige saxofonist, belichaamt het geloof dat "muziek het leven is." Met haar eerste EP in de maak, streeft ze ernaar harten te raken met haar oprechte melodieën. Haar muzikale reis begon op zesjarige leeftijd toen ze de fluit ontdekte en op zevenjarige leeftijd lid werd van een orkest. Ondergedompeld in percussie en piano, verkende ze geluiden uit Suriname, Aruba en verder, een reis van zelfontdekking verweven met muziek.

Sangrafu is een dynamische groep die diepgeworteld is in de Winti-traditie, maar vooral bekendheid heeft verworven met hun authentieke kawina-muziek. Opgericht 24 jaar geleden en rechtstreeks uit Suriname, brengen ze de Surinaamse cultuur tot leven met traditionele zang, dans en instrumenten. Onder leiding van Claybert Hoepel bieden ze een ervaring vol energie en passie.

Rincho X is een in Nederland gevestigde muzikant van Afri-Curaçaose afkomst. Hij begon op jonge leeftijd met het zingen van tambú en heeft zich ontwikkeld tot een veelzijdige artiest die verschillende muziekstijlen beheerst, waaronder seú, ritmo kombiná en urban. Rincho X gebruikt zijn muziek als een middel om sociale en maatschappelijke thema's aan te kaarten. Hij is oprichter van de drum & brassband KalentuRa Drums, waarmee hij verschillende prijzen heeft gewonnen en internationaal heeft opgetreden.

Sherry Dyanne, geboren in 1974 in Amsterdam met een Caribische mix van Surinaams, Dominicaans, en Caribisch bloed, verraste zichzelf door als Erykah Badu deel te nemen aan de Soundmixshow, waar ze tot haar verbazing tweede werd in de finale. Van voormalig wiskundelerares tot gepassioneerde zangeres, heeft ze haar eigen stijl ontwikkeld, van ingetogen jazzy eigen werk tot charmante interpretaties van het Otis Redding-repertoire. Haar tijd met de veelzijdige artiest Michael Franti was een cruciale periode van ontwikkeling, waar ze haar eigen stem en muzikale richting ontdekte, delend het podium met grootheden als George Duke en Trijntje Oosterhuis.

Ralitsa Maduro, een vooraanstaand figuur binnen de zwarte gemeenschap in Nederland, staat bekend als een gepassioneerde strijder met een uitgesproken mening. Als trotse Curaçaose en Surinaamse vertegenwoordiger heeft ze een sterke positie verworven. Met haar invloedrijke platform, Melanin Kitchen, brengt ze de gemeenschap samen door de kracht van voedsel, met recepten, restaurantbezoeken en evenementen. Haar initiatief 'Dear Mama' tijdens het Pinksterweekend vorig jaar, waarbij ze een kleine beurs opzette voor zwarte ondernemers, was een groot succes. Ralitsa omarmt haar roots met passie, zowel online als offline, en zal blijven streven naar verbinding en empowerment.

De Surinaamse groep Prisiri Fu Wi Afo voert dans en gezegdes op in traditionele klederdracht, de koto. Die kledingstijl, afgeleid van het woord kotomisi, dat 'rokkenvrouw' betekent, komt uit de tijd van de slavernij. Tot slaaf gemaakten moesten zich met zoveel mogelijk lappen en doeken kleedden om zich onaantrekkelijk te maken voor de wellustige heer des huizes.