AMSTERDAM - De Nationale Opera en Plastic Whale organiseren op vrijdag 28 april voor de allereerste keer Koningsvissen voor kinderen. Naar verwachting gaan tachtig plasticvissers op acht boten de grachten op om het plastic afval van Koningsdag op te vissen. Ze worden uitgezwaaid door de cast van Hondenhartje, een nieuwe jeugdopera van De Nationale Opera waarin de problematiek van de plastic soep in de oceanen een grote rol speelt.

Programma:

10.00 uur: aanmonsteren

10.30 uur: afvaart onder begeleiding van de cast van Hondenhartje

10.30-12.00 uur: plastic vissen op de Amsterdamse grachten

12.00 uur: aanmeren en afsluiting bij Nationale Opera & Ballet

Hondenhartje is een opera voor kinderen vanaf 8 jaar, over een machtsstrijd aan boord van een schip vol diepvrieskisten, die door de plastic soep dobbert. De strijd verhevigt, en er wordt zó veel plastic overboord gegooid, dat het schip vast dreigt te lopen in de soep. Concept en regie zijn van Marcel Sijm; de muziek is van Oene van Geel en Florian Magnus Maier; het libretto werd geschreven door duo Henkes & Bindervoet.

Plastic Whale: de eerste plastic fishing company ter wereld.

In 2011 startte Marius Smit Plastic Whale met één enkele zin: ik wil een boot bouwen van plastic afval.  Zijn doel was: aandacht voor de plastic soep, en werken aan een oplossing ervoor, samen met burgers, bedrijven en overheidsinstanties. In 2014 presenteerde Plastic Whale de eerste sloep gemaakt van Amsterdams Grachtenplastic. Inmiddels bestaat de vloot uit acht sloepen. Het ‘koningsvissen’ is een jaarlijkse traditie – dit is de eerste keer dat er koningsvissen voor kinderen wordt georganiseerd.

Afvaart
Op de Open Dag van Nationale Opera & Ballet werkten honderden kinderen aan een zes meter lange haai, die ze volhingen met gekleurd afvalplastic. Deze haai zal op 28 april aanwezig zijn bij de afvaart.