AMSTERDAM - Op vrijdag 27 april viert Amsterdam Koningsdag. Ook het Centrum is er klaar voor.

We lichten een paar punten uit om rekening mee te houden: voor, tijdens en na Koningsdag.

Krijt-je vrijmarktplek-je

Op de vrijmarkt kunt u van 6.00 tot 20.00 uur tweedehands spullen verkopen. Er zijn locaties specifiek voor kinderen tot 16 jaar. In de binnenstad zijn de ondernemende kinderen te vinden op het Amstelveld, Artisplein, Frederiksplein, Sint Antoniesluis, Leliegracht en Rembrandtplein. Een bewoner uit de Jordaan kwam met een alternatief voor de tape die altijd achterblijft op straat: stoepkrijt. Zo gaan 460 leerlingen van de 14e Montessorischool hun plekje krijten.

Bereikbaarheid

Het centrum van de stad is vanaf 's ochtends vroeg afgesloten voor autoverkeer. Krijgt u in dit gebied bezoek dat met de auto komt? Adviseer dan om voor een klein bedrag per dag te parkeren op één van de P+R-locaties aan de rand van de stad.

Grote Schoonmaak: samen klaren we de klus

Medewerkers van de reinigingsdienst gaan zowel op Koningsnacht als Koningsdag aan de slag om het Centrum er weer spik en span uit te laten zien. Natuurlijk worden er in heel Amsterdam ook extra veel normale afvalbakken geplaatst: maar liefst 1500. Deze extra afvalbakken komen met name in de binnenstad en het Vondelpark te staan. Op de vrijmarkten worden afvalzakken uitgedeeld. Lees hier meer over afval op Koningsdag- en nacht.

Koningsvissen

Net als vorig jaar organiseert Plastic Whale de dag na Koningsdag weer Koningsvissen. Dit initiatief van Plastic Whale begint en eindigt bij Nemo. De inloop is om 13:00 en is afgelopen om 17:30 uur. De verwachting is dat ongeveer 300 mensen gaan vissen om de grachten van Amsterdam weer plastic en afval vrij achter te laten. Vorig jaar heeft deze actie gezorgd voor ruim 99 vuilniszakken gevuld met restafval! Wil je ook vissen? Kijk op de site van Plastic Whale.

Doet u mee?

Amsterdam is van ons allemaal en iedereen wil graag een schone stad. Draag hieraan uw steentje bij door afval netjes in de prullenbak te gooien en niet verkochte spullen niet op straat te laten liggen. Samen maken we er een mooie Koningsdag van en zorgen we dat de stad snel weer schoon is.

Kijk voor alle informatie op de pagina over Koningsdag