AMSTERDAM – Het Koninklijk Concertgebouw is het muzikale seizoen goed gestart. Zo werd eerder deze maand 25 jaar Zondagochtend Concert gevierd en opende het Concertgebouworkest het nieuwe seizoen in stijl met de vijfde editie van Opening Night. Ook The Kik dat met orkest een eerbetoon gaf aan Boudewijn de Groot kon rekenen op een stampvolle zaal en lovende reacties. Het najaar van 2019 brengt tal van muzikale hoogtepunten en de beste musici – van Meesterpianisten tot Rising Stars en Operadiva's – uit eigen land en daarbuiten.

OKTOBER 2019
Dinsdag 1 oktober staat A Night at the Opera in het teken van drama, ontroering en spektakel. Mezzosopraan Elīna Garanča, begeleid door Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz, zingt aria's uit onder meer Verdi's Don Carlos en Cilea's Adriana Lecouvreur. Ook laat ze liederen uit de Spaanstalige lichtvoetige opera, de zarzuela, horen.


Als meesterpianist vertegenwoordigt Maurizio Pollini decennialang de absolute top. Zijn visie, scherpzinnigheid, sensitiviteit en technische controle zijn onovertroffen. Op dinsdag 8 oktober brengt hij een exclusief bezoek aan Het Concertgebouw.
Het Oslo Philharmonisch Orkest viert dit jaar zijn honderdjarig jubileum en doet dat op maandag 14 oktober in de Grote Zaal van Het Concertgebouw. Vanzelfsprekend met Grieg, die aan de basis heeft gestaan van het orkest. Leif Ove Andsnes soleert in Griegs Pianoconcert; een stuk met allerlei Noorse muziekinvloeden en daarmee perfect voor het jubileum.
Met Mozarts Don Giovanni zet het Orkest van de Achttiende Eeuw zijn ijzersterke reeks Mozart-opera's voort. Op dinsdag 15 oktober wordt de opera semi-scènisch uitgevoerd. Met een topcast die bestaat uit André Morsch, Henk Neven en Katharina Dain, die respectievelijk de rollen van Don Giovanni, Leporello en Donna Anna innemen, en musici van Capella Amsterdam.

NOVEMBER 2019

In Scherpdenkers gaan inspirerende sprekers de dialoog aan met musici. Op vrijdag 8 november spreekt Chazia Mourali over kwetsbaarheid. De muziek is van onder anderen Berg en Poulenc, uitgevoerd door mezzosopraan Cora Burggraaf en pianist Thomas Beijer.
Winnaar van de jazz-Edison 2019 en veelzijdig pianist Brad Mehldau geeft op 20 november een exclusief soloconcert in de Grote Zaal. Als geen ander verbindt hij de jazz met klassiek en pop; naast zijn eigen liedjes staan ook briljante bewerkingen van nummers van onder anderen The Beatles, Cole Porter, Radiohead, Paul Simon, Gershwin en Nick Drake op zijn repertoire.
Na haar indrukkende debuut met het Palestine Youth Orchestra afgelopen zomer, staat Nai Barghouti op vrijdag 22 november opnieuw in Het Concertgebouw. In deze editie van TRACKS, waar jonge musici en dito publiek elkaar ontmoeten, brengt zij een ode aan Fairouz. De legendarische Libanese zangeres.
Op zondag 24 november voor het eerst in Het Concertgebouw: HindiPop Europe. De in Nederland wonende top-vocalisten– Madhu Singh, Mona Siddiqui en Sanjay Jodha – worden begeleid door musici uit diverse genres zoals pop, jazz, rock en Indiaas klassiek. Een avond met de grootste Hindipop en Bollywood hits van de jaren '60 tot nu.

DECEMBER 2019

Op zondag 1 december geeft Ezgi Köroğlu een tribute aan Sezen Aksu, de grootste Turkse vocaliste en songwriter ooit. Deze Tribute to Sezen Aksu is een feest van herkenning voor fans, maar ook de ideale gelegenheid om kennis te maken met haar oeuvre voor nieuwe luisteraars.
Nass al Ghiwane, de 'Rolling Stones van Afrika', geeft op donderdag 5 december voor het eerst een concert in Het Concertgebouw. De band wordt geprezen om zijn muzikale mix van volkse ritmes, gnawa-instrumenten en activistische poëzie. Ook te gast deze avond, die in het teken staat van 50 jaar migratie Marokko-Nederland: het Amsterdams Andalusisch Orkest, de Amsterdam Klezmer Band en vertellers Fadua El Akchaoui en Nasrdin Dchar.
Op donderdag 19 december ontmoet schrijver en columnist Özcan Akyol cellist Nicolas Altstaedt en pianist David Kadouch. Scherpdenkers in woord en klank, met werken van onder anderen Piazzolla, Fazil Say en Barber.