AMSTERDAM - De bejubelde voorstelling KINGS van Made in da Shade uit 2005, destijds met Nasrdin Dchar, Tjon Ulrich Tjonatsien, Yahya Gaier, maakt een comeback. Het aangrijpende verhaal over Leila wordt nu verteld door een nieuwe generatie makers van RIGHTABOUTNOW INC. Een regie van theatermakers Ritzah Statia en Kaja van Bruggen, gespeeld door de actrices Cripta Scheepers, Rabina Khatun Miya en Rosa Weekers, met een theatertekst uit 2005 van Djamel Bara, die na bijna 20 jaar nog even relevant is.De theatervoorstelling gaat op vrijdag 15 december in première in De Brakke Grond te Amsterdam en gaat daarna op tournee.KINGS


Leila is jong, mooi, slim... en dood. Om het leven gebracht. In de theatervoorstelling KINGS stappen drie spelers in een boksring om het verhaal uit de doeken te doen van Leila, haar broer en zijn twee beste vrienden. Leila heeft een geheime liefdesrelatie. Ze is vrijgevochten en ambitieus, en ze wil af van de beklemmende codes en regels van de straatcultuur in de wijk. Zij wil samen met haar geliefde weggaan om elders een toekomst te bouwen. Maar als haar broer erachter komt, steekt hij hier een stokje voor.

KINGS gaat over marginalisering, vriendschap, gemeenschap, eerwraak, vrouwenhaat en femicide. Bara liet zich inspireren door een artikel over de moord op een jonge vrouw in de Franse banlieue en door de documentaire When We Were Kings over bokslegende Muhammed Ali.
De voorstelling laat zien hoe een dochter, zus, vriendin, zich verzet tegen een omgeving waarin alles wat neigt naar vrouwelijkheid onderdrukt wordt, en daar uiteindelijk de zwaarste prijs voor betaalt.

Door de ongekende populariteit van misogyne Tiktok influencers als Andrew Tate, het felle maatschappelijke debat over intersectionaliteit en gender en de schokkende golf femicides in grootstedelijk Nederland is KINGS helaas actueler dan ooit. Om die urgentie te benadrukken kozen makers Ritzah Statia en Kaja van Bruggen ervoor om in deze productie de drie mannelijke personages in KINGS door vrouwen te laten spelen.

KINGS // MAKERS RIGHTABOUTNOW INC.

RITZAH STATIA


Ritzah Statia is een fysiek theatermaker, urban danser, mimer en spoken word performer. Vanuit urban bronnen heeft ze haar makersignatuur ontwikkeld. Deze bronnen zijn voornamelijk de afro-Caribische cultuur en de hiphopcultuur, haar Antilliaanse achtergrond en de zwarte vrouw. Statia is afgestudeerd aan de Mimeopleiding op de Academie voor Theater en Dans (AHK). Daarnaast is zij theater -en dansdocent. (o.a. ATD, Pact+ en Studio52nd.)

Haar debuutvoorstelling "Kibra Silensio" (Doorbreek de stilte) won de Best of Amsterdam Fringe Award 2021 en ontving nominaties voor de Joop Mulder Plak 2021 en de BNG BANK Theaterprijs 2022.

Ontdek HIER meer over haar werkwijze. Ook speelde ze als actrice o.a. in de voorstelling "Tori" van Het Nationale Theater i.s.m. RIGHTABOUTNOW INC. en onlangs in de bekroonde theatervoorstelling" The Story of Travis" van Theater Rotterdam en Wellmade Productions waarvoor ze werd genomineerd voor de Colombina award, de prijs voor de meest indrukwekkende bijdragende vrouwenrol. Haar talent is niet onopgemerkt gebleven in de theaterwereld. Zelfs cabaretier Theo Maassen benoemde in het televisieprogramma Zomergasten geraakt te zijn door haar spel. Ritzah Statia is een van de makers-in-residence van RIGHTABOUTNOW INC.


KAJA VAN BRUGGEN


Kaja van Bruggen is theatermaker, docent, coach en curator. Tijdens en na zijn studie theaterdocent aan de AHK ging hij aan de slag als theatermaker. Van Bruggen heeft een achtergrond in de subcultuur van snowboarden. Zijn ervaring in de sportwereld heeft hem discipline, doorzettingsvermogen en een voorliefde voor energiek fysiek spel en mime bijgebracht, eigenschappen die hij nu in zijn theaterwerk integreert. Hij put inspiratie uit diverse muziekgenres, met een speciale affiniteit voor hiphop vanwege de eenvoud en kracht die het met zich meebrengt. Het vormt de bron van inspiratie voor zijn eigen artistieke expressie.

Van Bruggen deed onder andere de regie van het ensemble van de prijswinnende theatermarathon " Trojan Wars" van HNTJong en Het Nationale Theater, en de eindregie van diverse voorstellingen, waaronder " Kibra Silencio" van Ritzah Statah i.s.m. Maarten van Hinte. Ook deed Van Bruggen regieassistentie voor verschillende producties; waaronder " Tori" van Het Nationale Theater i.s.m. RIGHTABOUTNOW INC., "Queen of Disco" van RIGHTABOUTNOW INC., "Abu Het Olifantje" i.s.m. De Krakeling en Het Andalusisch Orkest en recentelijk de afstudeervoorstelling "Beestjes bij de naam" van RIGHTABOUTNOW INC. i.s.m. met PACT Theater. Kaja van Bruggen is een van de makers-in-residence van RIGHTABOUTNOW INC.

MEET THE CAST// VAN KINGS

ROSA WEEKERS is een actrice, theatermaker en theaterdocent met Surinaamse en Nederlandse roots. Ze verhuisde in 2015 vanuit Suriname naar Nederland om hier aan de Utrechtse Toneelschool (HKU) te studeren, deze rondde ze in 2019 af.

Sindsdien speelde ze in verschillende voorstellingen bij theatergezelschappen door heel Nederland, waaronder in de voorstellingen Het is Tijd en Trojan Wars van HNT, Scheepsjongens van Bontekoe van De Jonge Honden, en Blauw van Jou van Het Filiaal. Ze maakt voorstellingen vanuit een kritisch en maatschappelijk oogpunt en ontwikkelt en produceert ook educatieve theaterprojecten voor jongeren zowel in Nederland als Suriname.

CRIPTA SCHEEPERS is een allround performer. Een actrice die meerdere disciplines verstaat en deze graag samenbrengt om het verhaal te vertellen dat verteld dient te worden. "Taal is breder dan alleen woorden."

Ze studeerde in 2015 af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie en speelde tijdens haar studie in verschillende theaterproducties, in het Amsterdamse BosTheater en op diverse theaterfestivals. Voorafgaand aan de toneelschool deed zij de vooropleiding aan ITS DNA. Daarna heeft diverse rollen gespeeld in theaterproducties, musicals, festivals en televisieseries. Waaronder Watskeburt de Musical, Show Ponies 1&2, Roots to Crown II en What is love, en wat kleinere rollen in o.a. Papadagen, Spangas, Klokhuis, DNA, Red Light, Retrospekt en Het Gouden Uur. Daarnaast is ze actief als docent en theatermaker bij 5 o'clock class, waar ze fysiek theater onderwijst. In 2022 maakte ze deel uit van het theatercollectief UMA, dat de voorstelling "Oroonoko" opvoerde onder Orkater.

RABINA KHATUN MIYA is een veelzijdige Zuid-Aziatisch artiest, met Nepalese roots, gevestigd in Brussel, die voornamelijk werkt als hiphop/house danser en docent. In België kwam ze in aanraking met de hiphopcultuur, waar ze al snel deel maakte uit de hiphop underground danscultuur, waar zij heeft leren dansen als freestyler, o.a. bij de dansgroep 'The Otherside'. Naast lesgeven op een dansschool, nam ze deel aan internationale battles zoals Summer Dance Forever en 'Juste Debout'. Haar inspiratie haalt ze uit observaties van de straat, de impulsiviteit en de onbekende ruimte van ons eigen lichaam/geest. In 2018 werkte samen met theatermaker Ahilan Ratnamohan aan het internationale theaterstuk 'Qatar Mercenary the World Cup'. Sindsdien heeft ze gewerkt op verschillende theaterfestivals en is haar interesse in het creëren van theater gegroeid. In elke performance combineert ze graag haar verschillende culturele achtergronden met hedendaagse/hiphopdans.

KAARTVERKOOP


KINGS is vanaf 14 december 2023 t/m 25 mei 2024 te zien in verschillende theaters. De première: vrijdag 15 december 2023 // 20:00 uur in de Brakke Grond in Amsterdam.

Voor meer informatie over KINGS en kaartverkoop // zie www.rightaboutnowinc.com