Koud he? Maar de maand december heeft ook een hartverwarmende kant: thee, dekentje, netflix. Nog nooit was dat zó lekker als in december. Maar ondertussen mist u dan natuurlijk wel van alles!! Hier leest u wat.

Oh Nordmann

Oh denneboom Nordmann, groen van lijf en leden en 21 meter lang, richt u op en laat u behangen met 40.000 energiezuinige LED-lampjes! Dat gaan we doen op 6 december 2016. Op vrijdagavond 9 december - onder begeleiding van stemmige live kerstmuziek - gaat om 21.00 uur de boom ‘aan’. Vervolgens worden er nog meer kerstliedjes gespeeld en wordt er chocolademelk geschonken. Gezellig! Kerstboom, kerstversiering in lantaarnpalen, feestelijke etalages en verlichte gebouwen: de Dam is gewoon kerst-middelpunt in de stad.

Schaatsen, waar dan?

Schaatsen waar? Nou, op de Amsterdamse grachten bijvoorbeeld. Maar pas als het vier dagen achter elkaar kouder is dan -4 ˚C wordt het waterverkeer op sommige gedeelten van de grachten stilgelegd. Zo kunnen de grachten dichtvriezen. Duimen maar. De laatste keer dat we schaatsten op de grachten was het 2012. En helaas vanwege werkzaamheden dit jaar geen schaatsbaan op het Leidseplein.

IJsbaan Museumplein

Maar wél kunt u tot en met 5 februari weer schaatsen op de ijsvloer van 1600 vierkante meter op het Museumplein. Geen schaatsen? Geen probleem. Er zijn schaatsen te huur. Handschoenen zijn verplicht op de ijsbaan, niet vergeten dus.

www.iceamsterdam.nl

Dakterrasschaatsbaan: 85 meter hoog

Op het winterterras van Ramada Apollo Amsterdam Centre, Staalmeesterslaan 410 in Nieuw-West, vindt u vanaf 9 december tot en met 31 januari de hoogste curlingbaan van Amsterdam. Let op: hóógste houdt maar liefst 85 meter hoog in. Curlington is een spel op ijs met ‘bezems’ en stenen. Ga het vooral eens bekijken. Het is een populaire sport op de Olympische winterspelen. Meedoen? Reserveren via www.floor17.nl

IJsbaan Noord, schaatsen terwijl u winkelt

Ook deze winter is er weer een ijsbaan op het horecaplein van Winkelcentrum Boven ’t Y in Noord. Vanaf 9 december tot en met 8 januari, alle dagen van 10.00 – 20.00 uur wordt er geschaatst op een baan van 400m2. Schaatsen zijn te huur! Rondom de ijsbaan zijn er uiteraard allerlei versnaperingen verkrijgbaar.

www.boventy.nl

Jaap Edenbaan is slim

De reparatie van het defect aan de koelinstallatie duurt langer dan gehoopt, vandaar nu een slimme oplossing op de Jaap Edenbaan in Oost: een tijdelijke ijsbaan. Ook deze tijdelijke baan is zoals vanouds vaak open van vroeg tot laat (’s avonds is de baan gezellig verlicht). Er zijn toiletten, douches en kluisjes én er is een restaurant.

www.jaapeden.nl

IJsbeelden Festival: 275.000 kilo ijs

Indrukwekkend! Het grootste winterevenement van Nederland: IJssculpturen Festival is van 10 december tot en met 5 februari te zien in Zuidoost op de Arena Boulevard. Er zijn meer dan 100 ijsbeelden tot wel 6 meter hoog, gemaakt van 275.000 kilo ijs en 275.000 kilo sneeuw. Om de ijssculpturen in topconditie te houden is het daar 10 graden onder nul. Zorg dus dat u zich warm aankleed!

Tickets: www.ijsbeelden.nl

Event Plaza

In het Event Plaza - het vrij toegankelijke Horecaplein van het IJsbeelden Festival - zijn verschillende attracties voor de hele familie: een expositie, een nostalgische carrousel, een zweefmolen, eendjes vissen, springkussens, gaming zone, bouwen met LEGO-stenen en MOOV, knutselhuisjes en een ijsglijbaan. De attracties zijn gratis.

www.ijsbeelden.nl/horecaplein

Ice Village Museumplein

Op het Museumplen - naast de ijsbaan - is er van 17 december tot en met 30 december een  kerstmarkt. Er staan kraampjes met kerstspullen en hapjes en drankjes. Gezelligheid alom!

iceamsterdam.nl

Op 10/12: Wintertuin Zuidas

Op zaterdag 10 december van 12.00 tot 17.00 uur kunt u de wintertuin bezoeken in de voormalige tropische kas van de Botanische Tuin Zuidas, Van der Boechorststraatnr. 8. Er is dan ook een wintermarkt met lekkers en warme dranken.

www.botanischetuinzuidas.nl

Op 10/12: Kerstmarkt op Amstelveld

Op 10 december van 10.00 tot 17.00 uur is er een Sissy Boy Kerstmarkt op het Amtelveld met hapjes, drankjes én fashion. Sla uw slag!

Facebook event

Op 11/12: Funky Xmas Market

De Sunday Market bij de Westergasfabriek wordt op 11 december van 12.00 – 18.00 uur een ‘Funky Xmas Market’. Hier moet u zijn voor originele kerstcadeaus in een funky kerstsfeer, kersthapjes, glühwein, live muziek & meer.

www.sundaymarket.nl

Op 11 en 18: Pure Wintermarkt

Op de Pure Markt staan kraampjes met bijzonder eten, drinken en non-food, alles in het teken van: regionaal, seizoensgebonden, ambachtelijk, creatief, duurzaam en gezond. En bovenal op zondag 11 december (Amstelpark) en zondag 18 december (Frankendael) éxtra gezellig en winters!

www.puremarkt.nl

Op 17 en 18: Kerstmarkt op grote hoogte

Op 17 en 18 december van 14.00 – 20.00 uur kunt u op het 85 meter hoge dakterras Roof 17 kerstinkopen doen. Het dakterras, Staalmeesterslaan 410, is dan gedeeltelijk overdekt en aangekleed in winterse sferen. Er zijn kraampjes en winkels, heerlijke hapjes, warme chocolademelk en glühwein. En er is een schitterend uitzicht natuurlijk. De toegang tot de kerstmarkt is gratis.

www.floor17.nl

Op 17 en 18: NeighbourFood kersteditie

Op het Westergasterrein op 17 en 18 december kunnen kinderen kerstukjes maken en zich laten schminken bij de NeighbourFood kersteditie. Voor je laatste kerstcadeaus en lekkere hapjes zit je hier goed.

Facebook Event

Op 18/12: Kerstmarkt Roest

Een kerstmarkt bij Roest: kraampjes, cadeautjes, kleding, gluhwein én een dansje. Komt dat zien en doen op 18 december.

www.amsterdamroest.nl

Bloemenmarkt

Natuurlijk zijn er in de maand december er op de Bloemenmarkt aan de Singel kerstbomen in alle soorten en maten te koop. Dat geldt ook voor de ballen…


Meer kerstpret? Zie: www.iamsterdam.com