AMSTERDAM - Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag 2022 brengt sopraan Johannette Zomer opnieuw het programma Tranen van Maria: een multidisciplinaire voorstelling door en voor vrouwen uit diverse culturen en met verschillende achtergronden. Het Stabat Mater van Pergolesi vormt de rode draad met daarnaast verhalen van wereldvrouwen, Middeleeuwse lofzangen, Sefardische en Jiddische liederen maar ook een paar hedendaagse werken, allen rond het thema vrouw. Aan de productie werken behalve Johannette Zomer ook Cécile van de Sant (mezzosopraan), Rolinha Kross (wereldmuziek) en het Tulipa Consort mee. Het concert vindt plaats op Internationale Vrouwendag: dinsdag 8 maart om 20:00 uur in de Waalse Kerk te Amsterdam en is dan ook online als videoconcert bij te wonen. Daarnaast is het programma in Aardenburg (zondag 6 maart) en Heiloo (zondag 13 maart) te beleven.

Het Stabat Mater is door vele componisten op muziek gezet, maar niemand deed het zo indringend en ontroerend als Pergolesi. Dit middeleeuwse gedicht vertelt over Maria's lijden vanwege haar gekruisigde zoon. Pergolesi's muziek is de ruggengraat van het concert. Tussen de delen door klinkt een palet aan vooral door vrouwen geschreven muziek. Zo belicht één van de eerste vrouwelijke componisten - Hildegard von Bingen - de mystieke kant van de vrouw in O Vis Aeternitatis. Tevens klinken er op vrouwen geïnspireerde Jiddische en Sefardische liederen en een Cantigas de Santa Maria: een eenstemmig religieus loflied uit de Middeleeuwen. Enkele hedendaagse werken - Seufzer van Mathilde Wantenaar en Caris Mere van Gia Kancheli - zullen indringend commentaar geven op het thema van dit concert. Tijdens de voorstelling zullen als intermezzo's verhalen worden verteld van wereldvrouwen die net als Maria geleden hebben maar die ook allemaal hun eigen innerlijke kracht vonden om herboren te worden.

Uitvoerenden
Naast sopraan Johannette Zomer en mezzosopraan Cécile van de Sant treedt ook zangeres Rolinha Kross op. Zij wordt begeleid door Tis Marang (gitaar). Rolinha behoort tot de top van de Nederlandse vertolkers van het Oost-Europees en Jiddisch lied. Het concert wordt begeleid door het Tulipa Consort bestaande uit Elisabeth Ingenhousz (viool), Remy Baudet (viool), Marc Cooper (viool), Franc Polman (viool), Ruben Sanderse (altviool), Anne-Linde Visser (cello), Tis Marang (contrabas) en Vincent van Laar (orgel).


Informatie & kaartverkoop

Zondag 6 maart , 16:00 uur St. Baafskerk, Aardenburg

Dinsdag 8 maart, 20:00 uur Waalse Kerk, Amsterdam of online als videoconcert

Zondag 13 maart, 15:00 uur Cultuurkoepel, Heiloo

Tickets: https://www.klassiekemuziek.nl/p/13343/johannette-zomer-tranen-van-maria

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=IVP7u-kbo6g

De concerten worden georganiseerd volgens de geldende coronamaatregelen en op vertoon van een coronatoegangsbewijs.