AMSTERDAM - Gratis strandstoelen, parasols, picknicktafels, fraaie voetpaden, foodtrucks, spelletjes, beachvolleybal, én een nieuwe naam. Joehoe! Het nieuwe zandstrand aan de Sloterplas is klaar. Hoppa: zwempak aan, komt u maar…

Amsterdam is een nieuwe hotspot rijker en we dopen hem: Sloterstrand. Sloterstrand in plaats van Varkensbaai. Sja, waarom een gebied met beachvertier-potentie Varkensbaai noemen als er géén varkens worden gehouden en er ook geen historische link is met de mislukte Varkensbaai-invasie in 1961 tegen Fidel Castro op Cuba?

Sloterstrand, dat is logisch

Afgelopen jaar werd het strand bij de Sloterplas 5 keer zo groot en heel aantrekkelijk gemaakt. Op woensdag 24 mei werd Sloterstrand officieel geopend, én is dus ook de naam Varkensbaai verleden tijd. Zo’n 1000 Amsterdammers dienden een voorstel in. 100 keer werd Sloterstrand als nieuwe naam genoemd. De duidelijkste naam natuurlijk: de Sloterplas heeft nu een Sloterstrand. Dat is logisch.

Mosselen om te zuiveren

Om de waterkwaliteit van de Sloterplas goed te houden, is er een mosselscherm van zogenaamde quagga-mosselen geplaatst. Het is een type mossel dat water zuivert en de kans op blauwalg vermindert. De Sloterplas is niet heel diep, dus er zijn niet veel onderwaterplanten. Fijn, denkt u. Maar voor een schone plas zijn waterplanten nodig.

Eiland voor onderzoek

In het midden van de plas ligt een kunstmatig eiland om onderzoek te doen naar hoe vogels en vissen reageren op de mossel, en hoe waterplanten kunnen groeien in de plas. Waternet voert het onderzoek uit voor het waterschap Amstel Gooi en Vecht en de gemeente. Eind dit jaar worden de onderzoeksresultaten verwacht.

Meer dan een plas

De Sloterplas biedt meer dan alleen waterrecreatie. Al jaren vindt u hier rust, ruimte en groen, maar ook horeca, festivals en (water)sport. Hotel Buiten opent deze zomer en in het najaar opent het Van Eesteren Paviljoen/museum. In september vindt het gratis West Beach Openlucht Filmfestival plaats op het Sloterstrand. Er komen nog speeltoestellen, fietsparkeervoorzieningen en paden voor gehandicapte bezoekers.