AMSTERDAM - Chick Corea is sinds de jaren ‘60 één van de meest invloedrijke jazzmusici ter wereld. Zijn oeuvre is gigantisch en hij blinkt uit in elk jazzidioom: van bebop tot freejazz, fusion en klassiek. De 77-jarige jazzpianist, componist en bandleider heeft inmiddels tweeëntwintig Grammy Awards op zijn naam staan, waaronder die voor Best Jazz Instrumental Album voor ‘Trilogy’ (2013). Met deze bezetting, te weten virtuoos bassist Christian McBride en de meest gevraagde jazz-drummer ter wereld Brian Blade, geeft hij in maart 2020 twee concerten in Nederland: 18 maart in Het Concertgebouw, Amsterdam en op 19 maart in TivoliVredenburg, Utrecht. Kaarten zijn direct in verkoop gegaan via de websites van de zalen.

Chick Corea was bij vele belangrijke ontwikkelingen in de jazz-geschiedenis betrokken. Zijn grote doorbraak beleeft hij in 1968 als hij de plaat ‘Now He Sings, Now He Sobs’ opneemt. Datzelfde jaar vraagt Miles Davis hem om Herbie Hancock te vervangen in zijn band. Davis spoort hem aan om de mogelijkheden van de elektronische piano (Fender Rhodes) te verkennen. Met Corea op de toetsen neemt de trompettist baanbrekende platen op als ‘Bitches Brew’ en ‘In A Silent Way’. De band Return to Forever, die Corea in 1971 formeert, is aanvankelijk akoestisch, maar verandert al snel in een van de eerste en meest invloedrijke fusionbands van de jaren zeventig.

Oude liefde

De albums vinden hun weg naar een breed publiek. In de jaren tachtig en negentig zoekt Corea nieuw avontuur, maar keert hij ook terug naar zijn vroege invloeden: hij neemt platen op met stukken van zijn oude liefdes Bud Powell en Mozart. In het nieuwe millennium geniet Corea van een legendarische status die hem in staat stelt om uiteenlopende projecten uit te voeren, van optredens met symfonieorkesten tot het nieuw leven inblazen van zijn groep Return to Forever.

Met Christian McBride en Brian Blade vormt hij een muzikaal broederschap. Op hun gezamenlijke live boxset ‘Trilogy’ nam Corea de mijlpalen uit zijn loopbaan op. Eigen composities, jazz-standards en ook bewerkingen uit de klassieke muziek. Met McBride en Blade in de gelederen is de juiste bekwaamheid en vakmanschap voor handen om Corea’s hele oeuvre in volle glorie te laten samensmelten.