AMSTERDAM - Twee jaar na de 4K-restauratie van Howards End brengt Eye opnieuw een klassieker van James Ivory in de bioscoop. Maurice (1987), naar de gelijknamige roman van E. M. Forster, is nu te zien in de gerestaureerde 4K-versie. In de verfilming van Forsters vertelling over een verboden herenliefde in 1914 nemen Hugh Grant en James Wilby de hoofdrollen voor hun rekening. Bij de heruitbreng vertoont het filmmuseum ook andere digitale restauraties uit het oeuvre van James Ivory, Heat and Dust (1983), Autobiography of a Princess (1975), Shakespeare Wallah (1965) en Howards End (1992).

Maurice is te zien vanaf 21 maart in Eye Filmmuseum en in een twintigtal landelijke bioscopen. Distributie: Eye Filmmuseum, IJpromenade 1, Amsterdam, eyefilm.nl/film/maurice

Groot-Brittannië, aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Maurice Hall (James Wilby) en Clive Durham (Hugh Grant) studeren aan de universiteit van Cambridge, raken verliefd, maar moeten in het post-Victoriaanse Engeland hun gevoelens verborgen houden; in 1895 nog werd de dichter-dandy en publieke persoonlijkheid Oscar Wilde veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf vanwege zijn omgang met Lord Alfred Douglas.

Forsters roman en Ivory’s verfilming laten zien wat de persoonlijke en maatschappelijke gevolgen zijn van een gedwongen leven in de seksuele ondergrondse; Maurice schakelt teneinde raad een hypnotiseur in om zich te ontdoen van zijn ‘tegennatuurlijke’ verlangens; Clive verlaat zijn verboden liefde Maurice en trouwt een jonge vrouw.

Over de restauratie
De 4K-restauratie en heruitbreng kwam tot stand ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van de film in 2017. De Amerikaanse distributeur Cohen Media Group presenteerde toen de nieuwe scan op het 67ste filmfestival van Berlijn in de sectie Berlinale Classics. De restauratie vond plaats op basis van het originele cameranegatief en het magnetische geluidsspoor, die bewaard zijn gebleven in het George Eastman Museum. De voltooiing van het proces was in handen van Cineric US en Cineric Portugal. De kleurcorrectie werd gedaan door Technicolor, Parijs, onder supervisie van cameraman Pierre Lhomme en met goedkeuring van regisseur James Ivory.

Over de regisseur
James Ivory (VS, 1928) werd vooral bekend door zijn jarenlange samenwerking met scenarioschrijver Ruth Prawer Jhabvala en de Indiase producent Ismail Merchant, met wie hij in 1961 Merchant Ivory Productions oprichtte. De naam werd synoniem met fraai vormgegeven producties, sterke acteerprestaties en stijlvol camerawerk. Ivory verwierf vooral faam door zijn adaptaties van het werk van de Engelse en Amerikaanse schrijvers Henry James (The Europans, 1979), E.M. Forster (A Room with a View, Maurice, 1987) en Jean Rhys (Quartet, 1981). Ivory kreeg in 2018 , op 89-jarige leeftijd, een Oscar voor het scenario van Call Me by Your Name (Luca Guadagnino).

Maurice
James Ivory GB 1987 140’ 4K
Engels gespr., Nederlands ondert.
Kijkwijzer: 12/discriminatie

www.merchantivory.com/film/maurice