AMSTERDAM - De Engelse singer/songwriter Jacob Banks deed dinsdagavond de Melkweg aan tijdens zijn Europese toer. De imposante verschijning met Nigeriaanse roots uit Birmingham wist het publiek van het begin tot het eind te boeien met zijn karakteristieke stem.

,,Vier maanden geleden stond ik hier ook in de Melkweg, en toen in de kleine zaal. Dat ik hier nu voor een uitverkochte grote zaal mag staan ben ik erg dankbaar voor", vertelde de Brit tijdens zijn imponerende optreden in Amsterdam. Sinds 2012 verdient de 26-jarige zanger zijn sporen in de muziek. Na in het voorprogramma van Emeli Sandé te hebben gestaan groeit zijn bekendheid en heeft hij inmiddels drie EP's uitgebracht.

Machtig
Tijdens zijn huidige tour speelt hij ook een aantal nieuwe songs van een later dit jaar te verschijnen album. Tijdens de support-act Adam French, een eveneens Britse singer/songwriter, klinkt er weliswaar nog wat geroezemoes door de zaal die echter verstomd wanneer de band van Banks het podium betreedt. Als na de intro Banks zelf op het podium komt levert dit een hoop gejuich op die stil valt wanneer de charismatische zanger zijn magische stem laat horen. De show wordt gestart met enkele up-tempo songs waarin duidelijke de Afrikaanse roots, rhythm & blues en soul-invloeden te horen zijn. De solide driemansband die Banks hierbij begeleidt laat duidelijk horen een zekere aanvulling te zijn voor de machtige stem van de zanger.

Passie
Met de rustigere nummers weet Banks vervolgens het publiek nog stiller te krijgen afgezien van het uitbundige applaus dat de band ontvangt tussen elk nummer door. Zichzelf begeleidend op de gitaar laat hij in één van zijn nieuwe nummers 'Pilot' de vele facetten van zijn stem horen door zowel laag, rauw als hoog te klinken. Dit herhaalt hij nog eens bij het mooie 'Say Something'. Tegen het eind van het concert pakt hij nog eens stevig uit met zijn bekendere hits zoals single 'Unknown (To You)' om af te sluiten met het prachtige 'Unholy War'. Voor de echte concertgangers lijkt het een kort optreden want na een ruim uurtje houdt Banks het voor gezien. Wat ons betreft geen probleem want zien wij niet liever een band die een uur lang alles geeft als dat men twe uur op routine een optreden geeft? Gezien de passie die Banks en zijn band op het podium laten zien is deze tijd dan ook ruim voldoende om het publiek in extase te brengen, en te betoveren. Na een uitbundig slotapplaus komt de band dan ook nog één keer terug om vol overgave de hit 'Chainsmoking' ten gehore te brengen.

Een waardige afsluiter van een gedenkwaardige avond. Banks mag dan in vier maanden van de kleine zaal naar de grote zaal te zijn gegroeid, maar voor ons is het slechts een kwestie van tijd dat deze vocale gigant ook de grotere podia in de wereld gaat bespelen.