AMSTERDAM - Op zondag 19 november 2017 vaart Sinterklaas vanaf de Omval in Oost naar het Scheepvaartmuseum. En daarna hobbelt hij op paard Amerigo door de stad naar de Dam.

De intocht over de Amstel begint rond 10.00 uur bij De Omval in Amsterdam Oost. Rond 11.30 uur gaat Sinterklaas aan land bij het Scheepvaartmuseum om daarna op Amerigo zijn tocht door de stad voort te zetten. Om 12.00 uur gaat de stoet met te gekke praalwagens en fietsen van het Scheepvaartmuseum over het Waterlooplein en het Rembrandtplein naar de Dam. Daar is hij rond 14.00 uur voor een spetterend feestje.

LET OP: De route van de stoet is anders dan vorig jaar! Ze komen dit jaar NIET langs het Leidseplein, de Utrechtsestraat of het Weteringcircuit!

Bereikbaarheid

  • Op de vaarroute van Sinterklaas zijn de bruggen tijdelijk afgesloten.
  • Trams en bussen maken tussen 12.00 en circa 17.00 uur in het centrum ruimte voor de intocht. Lijnen worden omgeleid of ingekort en sommige bushaltes worden verplaatst. Lees er alles over op de site van het GVB.
  • Een kwartier voordat de stoet langskomt, worden de hekken ook voor voetgangers gesloten.
  • Kijk voor meer informatie over parkeren op www.amsterdam.nl/parkeergarages

De gemeente bepaalt niet hoe Piet eruit ziet

In 2013 bemiddelde de Amsterdamse burgemeester in zijn rol als ‘burgervader voor Amsterdammers’ tussen tegenstanders van Zwarte Piet en het Amsterdams intochtcomité. Maar de gemeente bepaalt niet hoe Piet eruit ziet. Na diverse gesprekken besloot het intochtcomité om in een periode van vier jaar Zwarte Piet te ontdoen van stereotyperingen: zwart, knecht, rode lippen, gouden oorringen. In plaats daarvan ontstond Nieuwe Piet. Nieuwe Piet is een… Roetveegpiet.

Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam

De intocht wordt door Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam georganiseerd. Door de belangeloze inzet van zo’n 1200 vrijwilligers en de steun van vele grote en kleine sponsors is de intocht van de Sint in Amsterdam ieder jaar weer een fantastisch feest voor alle kleine en grote Amsterdammers.

Veiligheid

Voor een geslaagde en veilige intocht vraagt de organisatie extra aandacht voor de veiligheid op het water, zoals verplichte zwemvestjes voor kinderen tot en met 7 jaar. U kunt met uw eigen bootje varen tijdens de intocht, maar let op: 5 kilometer Amstel is dan officieel evenemententerrein en er gelden specifieke gedrags- en vaarregels.

Meer veiligheidsregels en –tips staan op de website van de organisatie.

Meer lezen

www.sintinamsterdam.nl