AMSTERDAM - Het ensemble van Internationaal Theater Amsterdam (ITA), voorheen Stadsschouwburg en Toneelgroep Amsterdam, start seizoen 18/19 met de publiekslieveling Scènes uit een huwelijk. Ivo van Hoves eerste regie van een tekst van Ingmar Bergman is sinds de première in 2005 uitgegroeid tot een evergreen. De voorstelling is vanaf 17 augustus met Engelse boventiteling te zien in Amsterdam en reist later in het seizoen langs verschillende Nederlandse en Belgische theaters.

Johan en Marianne lijken het perfecte echtpaar, maar scène na scène verdwijnt dit mooie plaatje door leugens en illusies. Hun huwelijk loopt op de klippen, ze hertrouwen allebei, maar vinden elkaar weer in een moment van intimiteit. Scènes uit een huwelijk gaat over gespeelde onkwetsbaarheid en kleinmenselijke behoeften, tussen het verlangen anderen te behagen en ongemakkelijk eigenbelang, tussen het geloof in een maakbare wereld en de aanvaarding van het eigen falen.

Scènes uit een huwelijk is een bijzondere theaterervaring. Johan en Marianne worden gespeeld door drie acteurskoppels van verschillende leeftijden. Het publiek is op slechts enkele meters afstand van de acteurs getuige van verleden, heden en toekomst van een liefdespaar. Celia Nufaar ontving de Colombina, prijs voor beste vrouwelijke bijrol.

Van Ingmar Bergman | Regie Ivo Van Hove | Met Claire Bender, Charlie-Chan Dagelet, Janni Goslinga, Eva Heijnen, Hugo Koolschijn, Celia Nufaar, Alwin Pulinckx, Camilla Siegertsz, Bart Slegers, Maartje van de Wetering, Benjamin de Wit | Vertaling Karst Woudstra | Dramaturgie Bart Van Den Eynde | Scenografie, Lichtontwerp, Kostuums Jan Versweyveld | Coproductie Kaaitheater