AMSTERDAM - ‘Het gaat goed, maar het kan beter.’ Met dit credo voeren Stadsschouwburg Amsterdam en Toneelgroep Amsterdam gesprekken over hun samenwerking en hoe die te optimaliseren. Begin 2017 werd de gezamenlijke toekomstvisie gepresenteerd. In september volgde de benoeming van de driekoppige directie met Dianne Zuidema, Wouter van Ransbeek en Ivo van Hove. Vandaag werd bekend dat beide organisaties vanaf seizoen 18/19 verder gaan onder één naam: Internationaal Theater Amsterdam, afgekort ITA.

De nieuwe naam typeert in enkele woorden wat we zijn. Hij toont dat we theater maken en programmeren in en vanuit Amsterdam binnen een internationale context. Hij refereert zowel naar het gebouw als wat er in het gebouw gebeurt. Het woordmerk is zowel voor het Amsterdamse, Nederlandse als internationale publiek herkenbaar.

Internationaal

ITA werkt, programmeert, produceert, reist en denkt internationaal. Een echte thuis voor een grootschalig internationaal reizend repertoiregezelschap. We programmeren en coproduceren toonaangevende én nieuwe internationale makers op vlak van theater en dans. Deze pluriformiteit van regisseurs, choreografen en gezelschappen - waarbij gevestigde waarden naast nieuwe talenten staan - zorgt voor een veelkleurig palet van brutale, eigenwijze, urgente voorstellingen.

Theater

ITA is de plek waar theater in al zijn 21ste -eeuwse verschijningsvormen gemaakt én getoond wordt. Theater refereert zowel naar het gebouw als wat er in het gebouw gebeurt. Het is een trekpleister, een moderne ontmoetingsplaats waar mensen samen zijn om ervaringen te delen die ertoe doen, om er te eten en te drinken. Een onmisbare plek in het publieke debat over mens en samenleving.

Amsterdam

ITA staat in het midden van Amsterdam, een wereldstad van tomeloze creativiteit. We zetten ramen en deuren open om de wereld binnen te halen en er Amsterdam mee kennis te laten maken. Door diezelfde openstaande ramen en deuren laten we de wereld kennismaken met wat Amsterdam bezighoudt. Samen met partners uit de stad produceren we een scala aan programma’s voor een breed publiek van alle leeftijden waarin maatschappelijke thema’s en de binding met de stad centraal staan.

ITA wil een vuurtoren zijn van eigentijds theater met de spanwijdte van Amsterdam tot aan de hele wereld.