AMSTERDAM - De internationale theatergroep Troupe Courage opent samen met bewoners van de Baarsjes aan een pop-up theater op het Balboaplein. De afgelopen twee jaar werkte het gezelschap onder leiding van actrice, oprichtster en buurtbewoner Katrien van Beurden samen met lokale jongeren aan 'De Held van BB'. De voorstelling met live-muziek van Remy van Kesteren speelt 9 t/m 18 september in het pop-up theater, volledig gerund door buurtbewoners.

Troupe Courage speelt theater op plekken waar andere gezelschappen niet komen, zoals een vluchtelingenkamp in Palestina of een wijkcentrum in Ghana. Het concept is altijd hetzelfde: leven en theater maken met locals. Door gebruik te maken van universele thema's en archetypen weet de groep overal ter wereld mensen te activeren en hun publiek op te zwepen. "We proberen mensen op hun eigen verbeelding aan te spreken, want daarin is alles mogelijk," aldus van Beurden. Met 'De Held van BB' is het gezelschap terug in Nederland.

De jongeren van het Balboaplein in de hoofdrol

In de voorstelling is een speciale rol weggelegd voor de jongeren van het plein. Veel van de jongens spelen elke dag op het plein. "Het is echt hún plein, daarom willen we dat zij de gastheer van het evenement worden." Toen van Beurden een film- en acteerschool voor de jongeren startte was er direct veel interesse van hun kant. "Ons werk draait altijd om de creatiefste manieren van mensen om om te gaan met deze rare wereld, deze jongeren hebben in dat opzicht een fantastische creatieve geest, dat is heerlijk om samen mee te spelen"

Tijdens het project werkt Troupe Courage ook samen met jongerenwerker Erol Esen van The Mall De Baarsjes: 'De Held van BB is een succes! De jongens staan met nieuw zelfvertrouwen op het toneel.' Bovendien valt hem op dat het project niet alleen de jongeren bereikt: 'De ouders zijn ook nadrukkelijk betrokken bij dit project. En er is een brug geslagen tussen de straatcultuur en de burgercultuur. Buurtbewoners praten nu met elkaar in plaats van over elkaar. We zien verandering op het plein!'

De verhalen van het Balboaplein

Samen met de jongeren van de buurt is Troupe Courage opzoek gegaan naar de verhalen van BB. De jongens spelen mee met de professionele, internationale acteurs begeleid door de muziek van harpist Remy van Kesteren die zelf ook in de Baarsjes woont. Ze spelen over leven. Samen brengen zij de verhalen uit de buurt tot leven door simpelweg met het publiek een potje samen te spelen. Het is gepassioneerd volkstheater met maskers in de traditie van Comedia dell'arte.

En het publiek mag bepalen hoe het de personages vergaat. Gaan de duimen omhoog? Of omlaag? Een spel tussen het publiek en de acteur, waarin de acteur zich moet zien te redden. Kortom, het worden zinderende na-zomeravonden van 9 t/m 18 september op het Balboaplein in Amsterdam. De jongens van het plein nodigen u uit op hun BB-plein , zij zijn deze avond uw gastheren in de openluchthuiskamer waar zij leven, spelen en opgroeien. De held van BB strijdt voor verbinding.

De Held van BB
Pop-up Theater
9 - 18 september
Kaarten à € 10 via website Troupe Courage
Huis van de Wijk: De Tagerijn (Balboaplein)