AMSTERDAM - In 2018 bestaat de Junior Company van Het Nationale Ballet vijf jaar. Sinds de oprichting in 2013 is deze kweekvijver voor jonge supertalenten zeer succesvol gebleken. Vele talenten uit de Junior Company, waaronder Michaela DePrince, Jessica Xuan, Riho Sakamoto, Yuanyuan Zhang en Martin ten Kortenaar, zijn doorgestroomd naar de hogere rangen binnen Het Nationale Ballet en een kwart van het tableau van Het Nationale Ballet bestaat inmiddels uit voormalig Junior Company dansers.

Het vijfjarig bestaan van de Junior Company wordt mede gevierd door de jubileumtournee In the Future die op 10 maart 2018 van start gaat. Op het programma staan onder andere een wereldpremière van Juanjo Arqués en een Junior Company première van Hans van Manen. In the Future is tot en met 15 april 2018 te zien in theaters door heel Nederland.

In the Future - programma

In mei 2017 startte Het Nationale Ballet een crowdfunding-actie om choreograaf Juanjo Arqués, Young Creative Associate van Het Nationale Ballet, een nieuw ballet te laten maken voor de Junior Company. De actie was succesvol en het resultaat, het ballet Ekklesia, gedanst op een nieuwe compositie van Scanner, gaat in première in het programma.

Nieuw voor de Junior Company is het ballet In the Future van Hans van Manen op muziek van David Byrne. Van Manen maakte de choreografie voor Scapino Ballet Rotterdam in 1986, en sindsdien is het energieke, swingende en grappige ballet uitgevoerd door onder andere Stuttgarter Ballett en Introdans Ensemble voor de Jeugd.

Verder worden er de Pas de Six en de Tarantella uit het uit 1842 stammende ballet klassieke ballet Napoli, van de van de Deense choreograaf August Bournonville gedanst.

De Junior Company

De in 2013 opgerichte Junior Company van Het Nationale Ballet bestaat uit twaalf, jonge supertalenten afkomstig uit acht verschillende landen; Nederland, Verenigde Staten, Italië, Groot Brittannië, Canada, Frankrijk, Australië en Spanje. Alle dansers zijn tussen de zestien en de twintig jaar.

De Junior Company slaat een brug tussen de professionele dansopleiding en het professionele gezelschap: de Nationale Balletacademie, onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, en Het Nationale Ballet, Nederlands grootste dansgezelschap. De Junior Company is daarmee dé springplank voor jonge dansers die naast hun eigen tourneeprogramma ook meedansen in de grote klassieke balletten van Het Nationale Ballet, zoals dit lopende seizoen inDon Quichot en The Sleeping Beauty.

De Junior Company toert ook al regelmatig internationaal en heeft in zijn jonge bestaan al opgetreden in Spanje, Oostenrijk, Duitsland, Groot Brittannië en Zwitserland.

Het gezelschap geeft regelmatig kleine en grotere optredens bij bijzondere gelegenheden en gaat samenwerkingen aan. Zo maakten Ernst Meisner, choreograaf en artistiek coördinator van de Junior Company en Marco Gerris, regisseur, choreograaf en artistiek leider van urban dansgezelschap ISH, met groot succes in 2015 de voorstellingNarnia: De leeuw, de heks en de kleerkast.

Junior Company – In The Future

Tournee 2018

 • za. 10 maart 19.30 uur De Meervaart, Amsterdam (première)
 • zo. 11 maart 14.30 uur De Meervaart, Amsterdam
 • wo. 14 maart 20.00 uur Parktheater, Eindhoven
 • zo. 18 maart 15.30 uur Agora theater, Lelystad
 • di. 20 maart 20.00 uur Theater De Spiegel, Zwolle
 • do. 22 maart 19.30 uur Stadsschouwburg Groningen
 • za. 24 maart 19.30 uur Stadsschouwburg De Harmonie, Leeuwarden
 • zo. 25 maart 19.00 uur Leidse Schouwburg, Leiden
 • wo. 28 maart 20.00 uur Goudse Schouwburg, Gouda
 • do. 29 maart 19.30 uur Theaters Tilburg
 • zo. 15 april 19.30 uur Stadsschouwburg Amsterdam


Informatie over de kaartverkoop en toegangsprijzen voor de tourneevoorstellingen zijn te verkrijgen bij de betreffende theaters.

ING is hoofdsponsor van de Junior Company van Het Nationale Ballet

De Junior Company wordt mede mogelijk gemaakt door het Gieskes-Strijbis Fonds, Ammodo en de VandenEnde Foundation.