ALMERE/AMSTERDAM - Hondsdol is een nieuwe vorm van talentontwikkeling voor jonge bands, steun van broedplaatsen en vrijhavens, en een culturele boost voor de scene. Een soort popronde, maar dan kleiner, lokaler, en eigenzinniger.

Bij Hondsdol vindt men het erg belangrijk dat jonge bands met talent en ambitie een kans krijgen om zichzelf te ontwikkelen. Echter blijkt het vaak erg moeilijk voor acts om aan optredens te komen waar ze juist die groei kunnen doormaken. Daarom is Hondsdol opgezet. Hondsdol is een punk event dat wij op meerdere plekken organiseren met een groepje van inmiddels 20 bands.

Dit probeert men ook echt te doen op de old-school kraak plekken zoals de Vondelbunker, Vrankrijk en OCCII in Amsterdam waar op 10 december, 13 januari en 24 maart optredens wordt georganiseerd. Maar ook op de wat nieuwere gare plekken zoals Slachthuis Haarlem waar Hondsdol 20 januari plaatsvindt. Tenslotte probeert Hondsdol dit ook te organiseren op culturele vrijhavens zoals DB's en de Nijverheid in Utrecht.

Op dit moment heeft Hondsdol tweemaal plaatsgevonden in Utrecht en Leiden, bij twee kraakpandjes, met zo'n 200 man opkomst. Er zijn nu 10 edities op de planning, waarvoor gemiddeld een opkomst tussen de 40 en 80 mensen verwacht wordt per optreden. Deze edities zijn dus bij de Vondelbunker, Vrankrijk, Slachthuis, Nieuwe Anita, Sexyland, Flinty's, Toekomstmuziek, OCCII, Volta, en DB's.

"We organiseren dit helemaal zelf en doen dit ook echt vanuit onze politieke principes. Inclusiviteit en het creeëren van een safe space voor alle genders, seksualiteiten, etniciteiten en verdere sociale achtergronden staat bij ons heel hoog. Daarom doen we Hondsdol juist ook op deze plekken. Omdat dit hier kan en mag. Het hangt natuurlijk ook heel erg samen met de onvrede onder jongeren betreft de woningcrisis. Het is natuurlijk belachelijk dat we in een van de rijkste landen op aarde wonen, en dat er enorme vraag is naar huisvestiging terwijl er zoveel leegstand is. Daarom steunen wij ook graag de deze plekken zodat zij door kunnen gaan."

Psychose:

Kleine Krijger: Rapper

De Dirigent: Live-sampler, DJ & 2e Rapper.

Graaf Stolk: Drummer

De Dekhengst: Gitarist

Bio:

Psychose is in 2019 opgericht door drie jofele baldadige Almeerse jongemannen genaamd Kleine Krijger, De Dirigent en Graaf Stolk. Samen met hun nieuwste aanwinst ‘De Dekhengst’ brengen zij harde alternatieve Hip-Hop waarvan de energie voelbaar is. Ze hebben live al op verschillende podia het dak eraf geblazen zoals de Meester, Corneel, de Klos, Kunst is Leuk, Utopodium en bij (anti-) kraakfeesten. De muziek is maatschappijkritisch en ongecensureerd, wat goed past bij hun eerste album getiteld 'Ongecensureerd' uitgebracht in mei 2020 op alle streamingdiensten en cassettebanden. Ze zijn een combinatie van Beastie Boys, Fresku, Death Grips & Steen (zonder de drugs verslaving). Verder zijn ze te volgen via Instagram onder @psychosemuziek. Op dit moment werken zij aan hun tweede album ‘#ikwoonnogsteedsinalmere’ die op 4 februari 2023 uit zal worden gebracht, en waarvan al vijf singles zijn gereleased.

Maar, live op het podium zijn zij het sterkst. De set-up bestaat uit de knallende klanken van de DJ en 2e vocalist ‘De Dirigent’, de ritmische donderslagen van drummer ‘Graaf Stolk’, de gekste riffs van de gitarist ‘De Dekhengst’ en de dope flows en dreunende teksten van rapper ‘Kleine Krijger’. Het genre is een cross-over te noemen tussen zowel mainstream als alternatieve Hip-Hop met invloeden van punk en metal.


Links


Data

- 10 December. Vondelbunker. Amsterdam. Met Jan Modaal en Head First.

- 13 Januari. Vrankrijk. Amsterdam. Met Asociaal Kabaal en The Earwurms.

- 20 Januari. Slachthuis. Haarlem. Met Eddie and the Roadcrew, Hemony Tapes, en GDVRGDVR.

- 4 Februari. De Meester. Almere. Met The Medicines, Fireproof, en The Hearted.

- 10 Februari. Nieuwe Anita. Amsterdam. Met Jan Modaal.

- 17 Februari. Sexyland. Amsterdam. Met Hemony Tapes, Instrumental Disorder, GDVRDGDVR, Scabble, en Middenweg.

- 24 Februari. Flinty's. Haarlem. Met Achterlicht en Asociaal Kabaal.

- 11 Maart. Toekomstmuziek. Amsterdam. Met Saluting Rome, Achterlicht, en Instrumental Disorder.

- 24 Maart. OCCII. Amsterdam. Met Asociaal Kabaal en GDVRDGDVR.

- 31 Maart. Volta. Amsterdam. Met Wetskin en Instrumental Disorder.

- 8 April. Cultuurdome. Almere. Met Invain, Middenweg, en Jan Modaal.

- 22 April. DB's. Utrecht. Met Kboy en de Goedzojongens, Flut, Achterlicht, en Jan Modaal.