AMSTERDAM - 27 augustus 2019 - Precies vijfentwintig jaar geleden mocht de AVRO zes concerten van het Radio Philharmonisch Orkest uitzenden op de radio. Maar, er was een probleem. Het Concertgebouw was al volgepland. 'Behalve de zondagochtenden, die waren nog vrij,' zegt presentator Hans van den Boom, 'Waarom ook niet?' En als ze dan toch bezig waren, waarom niet direct een hele serie?' In no time werd Het Zondagochtend Concert opgezet.

1994
Het eerste Zondachtochtend Concert klonk op 4 september 1994 in de Grote zaal én op NPO Radio 4. Sindsdien zijn er bijna duizend edities de ether in gezonden.De serie - met als motto toegankelijk klassiek - werd gaandeweg steeds meer uitgebouwd tot een ochtendvullend programma. Al snel kwam er bijvoorbeeld het voorprogramma 'Spiegelzaal' bij - en uur radio vol kamermuziek vanuit de Spiegelzaal, gratis toegankelijk voor het concertpubliek.

Al die jaren doet AVROTROS presentator Hans van den Boom trouw verslag. 'Inmiddels is het een fenomeen,'zegt hij trots over de serie. op 1 september neemt het Radio Filharmonisch Orkest weer plaats op het podium, en speelt onder andere Verdi's Ouverture uit la forza del destino en Tsjaikovski's Capriccio Italien. Precies hetzelfde als vijfentwintig jaar geleden, die allereerste zondagochtochtend.

Programma:
Zondag 1 september 2019
11:00 - 12:15
Het Zondagochtend Concert AVROTROS
Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending
25 jarig bestaan van Het Zondagochtend Concert:
Radio Filharmonisch Orkest Antony Hermus, dirigent
* A. Copland - Fanfare for the Common Man

* G. Verdi - La forza del destino

* S. Prokofjev - Selectie uit 'Romeo en Julia', op.64

* P.I. Tsjaikovsky - Capriccio Italien, op.45


Dit concert is ook live te horen op NPO Radio 4 en te zien op: www.nporadio4.nl/live