AMSTERDAM - Het wereldberoemde Odin Teatret is na 20 jaar weer in Nederland te zien op woensdag 26 september in Theater de Meervaart. Dit Deense gezelschap onder leiding van Eugenio Barba speelde reeds 77 voorstellingen in 66 landen en staat bekend om hun experimenteel groepstheater. Dat tonen ze op festivals en in theaters, maar ook op straat en zelfs in de jungle…


Odin Teatret komt vanwege het ExploreZ festival. De derde editie van dit multidisciplinaire festival verbindt kunst en sociale impact met elkaar, zowel op lokaal als internationaal niveau. Initiator is het ZID Theater dat hiervoor samenwerkt met artistiek sociale gezelschappen en artiesten uit Denemarken, Servië, Griekenland, Italië, Polen, Marokko, Hongarije en België.

ExploreZ zwerft van 22 tot en met 30 september door Amsterdam: een week vol voorstellingen, workshops en conferenties over nieuwe vormen van vrijheid. “Explorez gaat over vernieuwing, over kijken en ontdekken. Het is een producerend festival waarin we zoeken naar een mengvorm van podiumkunst en menselijke kracht”, aldus creatief directeur Karolina Spaić.

Zo divers als groepstheater kan zijn, zo divers is het festival. Denk hierbij aan opzwepende tonen van een groep Roma muzikanten uit Antwerpen tijdens Balkan Kitchen of ontdek wat keuzevrijheid is volgens 30 jongeren uit 5 verschillende landen tijdens Make your Choice. Maar ook een levende expositie over de persoonlijke vrijheid van Amsterdammers van nu in Lost City.Hoofdlocaties van het festival zijn Podium Mozaïek en De Meervaart, maar ExploreZ is overal! Van Pakhuis de Zwijger tot het Rembrandtpark en van Voedseltuin IJplein tot het Van Eesterenmuseum.


Odin Teatret
Odin Teatret werd in de jaren ’60 opgericht door jonge mensen die afgewezen waren door de prestigieuze theaterschool van Oslo. Onder de bezielende leiding van Eugenio Barba (1936) creëerden ze een theaterlaboratorium waar volop geëxperimenteerd wordt. Odin groeide in de afgelopen decennia uit tot groot voorbeeld op het gebied van groepstheater, met een wereldwijd vertakt netwerk.Het stuk The Great Cities under the Moon dat in De Meervaart staat, ontstond door een uitwisseling met patiënten uit een psychiatrisch ziekenhuis in het Duitse Bielefeld. De muzikale uitvoering - in de geest van de politiek geëngageerde dichter Bertolt Brecht - beschrijft scènes van verbanning en mishandeling; het bloedbad uit de geschiedenis van onze tijd. De maan observeert brandende steden: van de metropolen van Europa tot die van Klein-Azië, van imperiaal China tot Alabama. Voorafgaand aan de voorstelling is er een interview met Eugenio Barba, waarin hij vertelt over zijn levenswerk. Daarin staan uitwisseling en culturele diversiteit centraal. Barba won al vele internationale prijzen.


ZID Theater
ZID Theater, gevestigd in Amsterdam West werd in 1992 opgericht door Sebo Bakker en Karolina Spaić. ZID verbindt expressie met menselijke en maatschappelijke thema’s. Theater wordt gebruikt om community’s te bouwen, versterken en uit te breiden. Mensen van allerlei pluimage (leeftijd, achtergrond, opleidingsniveau en sekse spelen geen rol) krijgen de kans om hun eigen creativiteit te ontdekken en uiten. ZID werd hiervoor de afgelopen jaren gewaardeerd met onder andere de Gouden Caleidoscoop en het Appeltje van Oranje.


ExploreZ
Het ExploreZ Festival is ontwikkeld vanwege het grootschalige EU-project Caravan Next; ZID vertegenwoordigt Nederland in dit netwerk van theaters en culturele instellingen uit 14 EU-landen. Al deze organisaties maken artistieke producties met een maatschappelijke impact.