AMSTERDAM - Op 8 september 2018 opent Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam de tentoonstelling Sea of Tranquillity van kunstenaar Hans Op de Beeck, over een imaginair mysterieus en decadent cruiseschip. De internationaal gerenommeerde kunstenaar uit België raakte in West-Frankrijk geïnspireerd door de scheepswerven van Saint Nazaire, waar de grootste cruiseschepen ter wereld worden geproduceerd. Nu is de mysterieuze Sea of Tranquillity tot en met 9 juni 2019 exclusief te zien in Het Scheepvaartmuseum. Eerder was de tentoonstelling te zien in België, Frankrijk, Zwitserland en Spanje en ontving lovende kritieken.

“Hans Op de Beeck staat internationaal bekend om zijn betoverende installaties, die de bezoeker onderdompelen in hun romantisch-griezelige atmosfeer.” (Le Monde, Frankijk)
“Dit is alvast de meest vervoerende vijfsterrententoonstelling van het voorjaar, en misschien wel van het hele jaar.” (De Huisarts, België)

Raadselachtig beeld van een mythisch cruiseship
Sea of Tranquillity is een totaalbeleving bestaande uit een fictiefilm zonder dialoog en een tentoonstelling met een oplichtende scheepsmaquette, levensechte sculpturen vitrines en meubilair. De installatie schept een duister en raadselachtig beeld van een mythisch cruiseschip. De film bestaat uit sfeervolle opnames met acteurs en honderden figuranten waarbij de kijker onderdeel wordt van een schip dat feitelijk (nog) niet bestaat. Zowel de film als de tentoonstelling tonen een toekomstvisie die bewondering en verafschuwing oproept. Voor meer informatie over de tentoonstelling in Het Scheepvaartmuseum zie www.hetscheepvaartmuseum.nl/hansopdebeeck.

Verlangen, verveling en spektakel
Sea of Tranquillity is een visie op de toekomst van de cruiseliners en de wereld daar omheen. Sea of Tranquillity is een fictief cruiseschip en een laat een microversie van de samenleving zien. Aan boord van het decadent luxueuze schip rivaliseren verlangen en verveling, spektakel en wetteloosheid om de aandacht van de passagiers. Terwijl de bemanning en servicepersoneel onzichtbaar en volgens een strikte hiërarchie werken om aan al hun behoeften te voldoen, geven de passagiers van het schip zich over aan massages in het kuuroord, verdrijven zij hun tijd met het eten van moleculaire maaltijden, maken zij gebruik van escortdiensten of ondergaan zij plastische chirurgie. De passagiers kunnen zelfs kiezen voor een op maat gemaakte uitvaartdienst aan boord van het schip.

Hans Op de Beeck
Hans Op de Beeck (1969, Turnhout België) heeft vele talenten en kiest niet enkel één discipline, maar werkt met verschillende kunstuitingen. Op de Beeck realiseert grote installaties, sculpturen, films, tekeningen, schilderijen en foto’s. Voor Sea of Tranquillity componeerde hij ook de muziek. Vaak is zijn werk een reflectie op onze complexe samenleving en universele onderwerpen die daarmee samenhangen zoals zingeving en sterfelijkheid. Hans Op de Beeck woont en werkt in België en exposeert regelmatig in musea en op grote internationale kunstevenementen zoals biënnales.

Tentoonstelling Cabinet of Curiosities Hans Op de Beeck bij Galerie Ron Mandos
Gelijktijdig met de opening van Sea of Tranquillity opent Galerie Ron Mandos aan de Prinsengracht in Amsterdam de tentoonstelling Cabinet of Curiosities van Hans Op de Beeck. De tentoonstelling bestaat uit een serie vitrines ingericht met culturele en natuurhistorische rariteiten. De tentoonstelling is tot en met 27 oktober 2018 te zien. Galerie Ron Mandos was de eerste galerie die Op de Beeck in Nederland vertegenwoordigde. De galerie realiseerde afgelopen twee decennia een ambitieus tentoonstellingsprogramma. De ruime locatie in het Amsterdamse galeriedistrict fungeert als een platform voor toonaangevende hedendaagse kunst.