AMSTERDAM - The New Classics, het openingsprogramma van het nieuwe balletseizoen, is een eerbetoon aan Jerome Robbins & Leonard Bernstein. Het is in 2018 honderd jaar geleden dat de twee grootheden van de Amerikaanse 20ste-eeuwse kunst: choreograaf Jerome Robbins en componist en dirigent Leonard Bernstein werden geboren.The New Classics bestaat uit drie balletten waaronder de Europese première van Alexei Ratmansky’s Serenade after Plato’s Symposium, gezet op het gelijknamige vioolconcert van Bernstein. Ook in The New Classics de Nederlandse première van Jerome Robbins’ meesterwerk Dances at a Gathering.

Het programma wordt gecompleteerd met een reprise van Chroma van choreograaf Wayne McGregor. The New Classics is van dinsdag 11 tot en met dinsdag 25 september 2018 te zien in Nationale Opera & Ballet, Amsterdam

Alexei Ratmansky - Serenade after Plato’s Symposium
“Het is zeker dé balletpremière van het jaar en misschien zelfs wel het belangrijkste ballet van de 21ste-eeuw”, schreef The New York Times in 2016 na de wereldpremière van Ratmansky’s Serenade after Plato’s Symposium. Plato’s “Symposium” is een gesprek tussen zeven mannen, die om beurten aan elkaar vertellen wat voor hen de betekenis van liefde is. Ratmansky’s uitzonderlijk muzikale interpretatie hierop wordt gedanst door zeven mannen en een vrouwelijke soliste die Eros, de liefde, vertegenwoordigt.

Jerome Robbins – Dances at a Gathering
Het pianoballet Dances at a Gathering geldt door zijn inventiviteit, virtuositeit en constant veranderende emoties als een mijlpaal van het ballet. De choreografie op pianocomposities van Chopin ging in 1969 in première bij het New York City Ballet en verbeeldt in wisselende formaties het wijde spectrum van de menselijke interactie, geïnspireerd door de uiteenlopende sferen van de muziek.“Prachtig (…) een verrukkelijk ballet.(…) briljante, virtuoze passen.” (The Independent)

Wayne McGregor - Chroma
In 2006 zette Wayne McGregor de Britse balletwereld op zijn kop met het radicale Chroma, op explosieve muziek van eigen composities van Joby Talbot en zijn georkestreerde bewerking van nummers van The White Stripes. De choreografie werd onderscheiden met een OlivierAward en wordt inmiddels wereldwijd gedanst.“Een glasheldere aanwinst voor Het Nationale Ballet.” (de Volkskrant)

Robbins en Bernstein
Jerome Robbins en Leonard Bernstein werden beiden in 1918 in de Verenigde Staten geboren als zoon van Russisch-Joodse immigranten en combineerden tijdens hun lange carrières beiden serieuze en populaire kunst. Robbins maakte vooral naam als danser en vaste choreograaf van het New York City Ballet; Bernstein schreef een groot aantal orkestwerken, leidde jarenlang de New York Philharmonic en stond voor talloze toporkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest.Maar ze werkten ook veelvuldig voor Broadway en Hollywood. In die passie vonden ze elkaar dan ook. Het hoogtepunt van hun artistieke partnerschap bereikten ze in 1957 met de musical West Side Story(waarvoor Robbins een Tony Award kreeg) en vier jaar later ook met de verfilming van deze eigentijdse Romeo en Julia-variant, die met tien Oscars werd bekroond.

Voorstellingen The New Classics in Nationale Opera & Balle
di.11 (première), za. 15, zo. 16*, di. 18, do. 20, za 22, di. 25 september 2018
aanvang: 20.15 uur / * 14.00 uur

Toegangsprijzen Nationale Opera & Ballet:
- van € 15,- tot en met € 56,-
- kortingen gelden voor stadspashouders, CJP en t/m 16 jaar
- last minute studenten: € 15,-

Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Kassabespreekbureau van Nationale Opera & Ballet (020) 625 54 55. Online kaarten bestellen via de website www.operaballet.nl

Extra activiteiten
* Inleiding: gratis toegankelijke inleidingen voor kaarthouders drie kwartier voor aanvang.