AMSTERDAM - Het Nationale Ballet opent het nieuwe balletseizoen in september spectaculair met een feestelijk Gala. De exclusieve galavoorstelling, de zevende editie inmiddels, is uitgegroeid tot een door balletliefhebbers en prominenten drukbezochte opening van het seizoen.

De avond wordt dit jaar opgedragen aan Rudi van Dantzig, voormalig artistiek leider van Het Nationale Ballet, die in augustus 85 jaar zou zijn geworden. Daarnaast is het 30 jaar geleden dat zijn alom gevierde productie van Het Zwanenmeer in première ging op het toneel van Nationale Opera & Ballet.

Op het programma staan naast een aantal balletten van Van Dantzig, waaronder fragmenten uit Het Zwanenmeer, optredens van alle stersolisten van Het Nationale Ballet, twee wereldpremières, beroemde pas de deux, de uitreiking van de Alexandra Radiusprijs en meer dan 200 dansers op het toneel in het spectaculaire Grand Defilé. Het Galavindt plaats op zaterdag 8 september 2018 in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam. Na afloop is er feest in de foyer, in aanwezigheid van dansers en choreografen.

“Een grootse, spectaculaire en meeslepende avond met superballetten! De opening van het balletseizoen was er een om in te lijsten.” (de Telegraaf over het Gala 2017)

“Amsterdam has a tradition of starting the ballet season on a high note.”(seeingdance over het Gala 2017)

Rudi van Dantzig (1933 – 2012)
Bevlogen. Dat woord is als geen ander van toepassing op Rudi van Dantzig. Als kind een stil, teruggetrokken jongetje vond Van Dantzig in de dans een manier om zijn gevoelens te uiten. Van Dantzig was twintig jaar lang enig artistiek leider van Het Nationale Ballet, dat hij tot een eenheid, een familie smeedde. Zijn choreografieën – meer dan veertig voor Het Nationale Ballet – toonden een grote sociale betrokkenheid en een eeuwig ‘jagen naar het onbereikbare’. Tot zijn bekendste werken behoren Vier letzte Lieder, Monument voor een gestorven jongen, Onder mijne voeten en zijn versies van de avondvullende klassieke ballettenRomeo en Julia en Het Zwanenmeer.

Alexandra Radius Prijs 2018
Tijdens het Gala wordt voor de negenentwintigste maal de Alexandra Radiusprijs uitgereikt. Deze wordt sinds 1989 jaarlijks uitgereikt aan een danser van Het Nationale Ballet die zich in het voorgaande seizoen op bijzondere wijze heeft onderscheiden. De prijs is in het leven geroepen door Alexandra Radius, die samen met haar echtgenoot en danspartner Han Ebbelaar wereldfaam verwierf. Vorig jaar ging de prijs naar eerste solist Young Gyu Choi.

VOORSTELLING IN NATIONALE OPERA & BALLET

Verrassingsprogramma bestaande uit diverse choreografieën.Muzikale begeleiding door Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe

za. 8 september 2018, aanvang 19.30 uur

Toegangsprijzen Nationale Opera & Ballet:
Gala- van € 60,- tot en met € 125,- (inclusief hapjes, drankjes en feest)

Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Kassabespreekbureau van Nationale Opera & Ballet (020) 625 54 55. Online kaarten bestellen via de website www.operaballet.nl