AMSTERDAM - Het Grootste Zwanenmeer ter wereld uit China zal komende zomerperiode van 22 augustus t/m 10 september voor het eerst te zien zijn in Carré. Op initiatief van Stardust Theatre, producent van dit indrukwekkende balletfeest, heeft de Engelse topchoreograaf Derek Deane diens prachtige versie van het Grootste Zwanenmeer ter Wereld opnieuw ingestudeerd met het Shanghai Ballet. 

In plaats van 16 zwanen ziet men in deze productie 48 zwanen schitteren. De keuze voor balletmaestro  Derek Deane was dan ook de meest voor de hand liggende. Deze dans expert heeft met het English National Ballet een enorme reputatie op het gebied van grote arenaproducties. Zo was zijn Zwanenmeer onder andere te zien in The Royal Albert Hall, waar het wekenlang zo’n 5000 bezoekers per voorstelling trok.

Deze grote theaterversie van het Zwanenmeer oogstte vorig jaar in ons land veel succes en lof. De Volkskrant bekroonde de voorstelling met 4 sterren en schreef dat het Zwanenmeer een Zwanenzee is geworden. Daarnaast jubelde men: “Adembenemend… emotioneel… pure lyriek… virtuoos… bijzonder… driedubbele fouettés”.

Omdat Derek Deane een vertaalslag moest maken van een arenaproductie zoals in The Royal Albert Hall naar een theaterversie, vereiste dit heel veel inventiviteit in de choreografie, het resultaat is werkelijk schitterend. Het is nog ontroerender en poëtischer. ”Het zijn als het ware grote schilderijen van Degas, waarbij de verstilde “tableaus” telkens weer tot leven worden gewekt”, zegt Derek die op verzoek van Stardust wekenlang in Shanghai is geweest om met het 100-koppige gezelschap zijn versie van dit Grootste Zwanenmeer in te studeren.

Voor meer informatie kijk op: www.carre.nl/