AMSTERDAM - Op 17 maart brengt Het Concertgebouw in samenwerking met muziekplatform Legacy of Music en radiostation Sublime een eerbetoon aan één van de meest invloedrijke en innovatieve groepen uit de hiphopgeschiedenis: A Tribe Called Quest. Met een concert, fototentoonstelling, panelgesprek en afterparty staat Het Concertgebouw die dag helemaal in het teken van de roemruchte hiphopformatie. De line-up voor het concert is compleet: Het Re:Freshed Orchestra staat samen met Pete Philly, Maikal X, MC Melodee, Kris Berry, Raymzter, Skate the Great én Brainpower in de Grote Zaal.

Fototentoonstelling, panelgesprek en afterparty
In de foyers zal een fototentoonstelling te zien zijn over de vroege jaren van A Tribe Called Quest in New York. Voorafgaand aan het concert vindt in de Spiegelzaal panelgesprek plaats over de invloed van A Tribe Called Quest met hiphopkenners Saul van Stapele, Thomas Heerma van Voss en dj Turne. Na afloop draait dj Turne ook op de Sublime afterparty. Tot slot staat ook radiostation Sublime deze avond in het teken van A Tribe Called Quest met een live-uitzending van The Sublime Experience vanuit Het Concertgebouw. Hierin ontvangt presentator Francis Broekhuijsen artiesten en andere liefhebbers die deze avond aanwezig zijn. Er zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar voor Tribute to A Tribe Called Quest in Het Concertgebouw op 17 maart.

A Tribe Called Quest
Uit de New Yorkse buurten Queens en Brooklyn vormden Q-Tip, Phife Dawg Ali Shaheed Muhammad en Jarobi White in 1985 samen A Tribe Called Quest. Vanwege hun eigenzinnige, artistieke aanpak met jazz-samples en laidback grooves groeiden ze uit tot één van de meest legendarische groepen uit de hiphop. Met hun teksten over actuele, sociale onderwerpen zoals ongelijkheid en consumentisme vormden ze een alternatief voor de destijds populaire gangstarap, samen met gelijkgestemden als de Jungle Brothers, Queen Latifa en De La Soul. Hun albums The Low End Theory en Midnight Marauders worden beschouwd als klassiekers in het hiphopgenre met hits als 'Can I kick it?', 'Scenario' en 'Electric Relaxation'.

Dat A Tribe Called Quest baanbrekend was voor de hiphop is te merken aan vele grootheden uit het genre die zich door de groep hebben laten inspireren, zoals Pharrell Williams, Kanye West, Pusha T, Andre 3000 van OutKast en Questlove van The Roots. Ook voor Nederlandse artiesten is de groep van grote invloed geweest.

Classic Hiphop in Het Concertgebouw
Jaarlijkse vindt er onder de noemer Classic Hiphop een ode aan een legendarische hiphopgroep plaats in Het Concertgebouw. Het Concertgebouw is een muziektempel voor alle genres. Van de legendarische pop- en jazznachtconcerten in de jaren '50 en '60 tot en met nieuwe tradities zoals de Classic Hiphopconcerten. Met veel belangstelling werden eerdere tributes voor Jazzmataz en N.W.A. georganiseerd onder begeleiding van Re:Freshed Orchestra. Na de 'coronabreak' zet de classic hiphop-traditie zich voort met een eerbetoon aan A Tribe Called Quest.

Tribute to A Tribe Called Quest
Classic Hiphop @ Concertgebouw
Do 17 maart 2022 / Grote Zaal 20.15 uur
Kaarten vanaf € 29 via www.concertgebouw.nl

Re:Freshed Orchestra o.l.v. Alexander van Popta
Pete Philly
Maikal X
MC Melodee
Kris Berry
Brainpower
Raymzter
Skate the Great

Partners: Legacy of Music en Sublime

Quotes:

Pete Philly: 'Tribe was één van de Native Tongue hiphopgroepen die mij de ruimte gaf om als artiest te spelen met mijn kracht en zachtaardigheid. Het ene hoefde niet in te leveren voor het andere. De definitie van alfaman werd daardoor minder eenzijdig en karikaturaal. Muzikaal uitte zich dat in hoe hard en tegelijkertijd warm hun beats zijn."

Brainpower: 'ATCQ maakt deel uit van mijn muzikale DNA. Het was een unieke groep van de drie verschillende leden, die één ijzersterk geheel vormden door tijdloze kwaliteit: warme sounds, harde drums, good vibes en eerlijke lyrics....'

Yannick Hiwat (Re:Freshed Orchestra): 'We zijn hier echt een traditie van classic hiphop in Het Concertgebouw aan het bouwen. Deze muziek verdient het om hier te klinken!'