AMSTERDAM - Het Amsterdams Studentenprojectkoor (ASPK) staat weer op de planken met een humoristische operette. Opgevoerd wordt Orpheus in de Onderwereld (1874) van één van de grondleggers van de operette, Jacques Offenbach. Anders dan in de oorspronkelijke mythe van Orpheus en Eurydice, kunnen de twee geliefden elkaar in dit stuk niet luchten of zien. Desondanks achtervolgen ze elkaar tot in de hemel én de hel. Goden, nimfen, faunen, bacchanten, overleden koningen en hellerechters bevolken deze doldwaze operette, naast natuurlijk de verwende violist Orpheus en zijn verveelde vrouw Eurydice.


In Amsterdam is er cultuuraanbod in overvloed. De kans om een operette te bezoeken is echter in toenemende mate een zeldzaamheid. Het ASPK, één van de twee studentenoperettekoren in Nederland, brengt studenten sinds 2015 in aanraking met deze vorm van klassiek muziektheater. Orpheus in de Onderwereld wordt gespeeld onder leiding van dirigent Kaiyi Min, met pianobegeleiding van Aliya Iskhakova en met regie van het duo Els Willems en Tjyying Liu.

Het koor bestaat uit 16 zangers en zangeressen, zowel ervaren als minder ervaren en veelal student. Operettemuziek is licht, en daardoor laagdrempelig, maar biedt tegelijkertijd de kans om te excelleren met een solorol. Door te werken met jonge professionals uit de theater- en muziekwereld weet het ASPK in korte tijd sprankelende voorstellingen neer te zetten – ook met studenten die vóór hun lidmaatschap amper ervaring hadden met theater en zang. Deze lage instapdrempel en hoge leercurve maakt het ASPK uniek in de Amsterdamse korenwereld.

Data: 20 en 22 april van 20:00-22:00 uur, 23 april van 13:00-15:00 uur
Adres: CREA Theater, Nieuwe Achtergracht 170, Amsterdam
Tarieven: €16 voor niet-studenten en €10 voor studenten (www.hetaspk.nl/tickets)
Informatie: www.hetaspk.nl, aspk.operette op Facebook en Instagram