AMSTERDAM - De Hermitage Amsterdam bestaat in 2019 alweer tien jaar. Dat wordt een jaar lang gevierd met evenementen, activiteiten en maar liefst twee grote jubileum-tentoonstellingen: De schatkamer! en Juwelen!

De schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage
Het jubileumjaar start met De schatkamer! Er is lang en minutieus gewerkt aan een veelomvattend, caleidoscopisch overzicht van hoogtepunten uit de vele collecties van de Hermitage. Het wordt een sprankelend feest van 25.000 jaar kunstgeschiedenis, met meesterwerken uit culturen en stromingen van de vroegste prehistorie tot in de 21ste eeuw. De bezoeker maakt een verrassende reis door de tijd en over de halve wereldbol, van Nederland tot China en van Noord-Siberië tot Egypte. Door de samenwerking met Staatsmuseum de Hermitage in St.-Petersburg, met een collectie van ruim drie miljoen objecten, een van de weinige encyclopedische musea in de wereld, is de Hermitage Amsterdam in staat zo’n geografisch en kunsthistorisch brede tentoonstelling in Nederland te presenteren.

Onder de ruim 250 kunstwerken bevinden zich meesterwerken van grote namen als Bernini, Da Vinci, Dürer, Van Dyck, Fabre, Matisse, Rembrandt, Thorvaldsen, Tintoretto, Velázquez, Van der Weyden, maar ook van minder bekende, zeer verrassende kunstenaars. Samen met werken uit de prehistorie, uit de Griekse en Romeinse tijd, werken van oriëntaalse en West-Europese kunst, wapens en harnassen, oude boeken en handschriften, toegepaste kunst en hedendaagse kunst nemen zij de bezoeker mee op een speciale tour door de kunstgeschiedenis. In een vernieuwende aanpak: bezoekers worden geconfronteerd met kunst uit diverse tijden en culturen, in visueel en/of inhoudelijk verrassende sets van twee. Speelse confrontaties die overeenkomsten en verschillen tonen in cultuur en tijd en de bezoeker aansporen tot een onbevangen, aandachtiger blik. Het tweede deel van de tentoonstelling is een lange, spannende zwerftocht langs alle afdelingen en collecties van de Hermitage St.-Petersburg. Te zien van 2 februari tot en met 25 augustus 2019.

Juwelen!
Een van de grote schatten van de Hermitage is de fabelachtige collectie juwelen. Die verzameling is in de loop der eeuwen uitgegroeid tot een schatkamer met duizenden sieraden. Honderden daarvan komen in het najaar van 2019 naar Nederland voor de tentoonstelling Juwelen! Het publiek ontmoet flamboyante tsarina´s zoals Elisabeth en Catharina de Grote, maar ook grootvorsten en adellijke families uit de negentiende en vroege twintigste eeuw. Zij lieten zich portretteren door toonaangevende schilders en droegen bij speciale gelegenheden schitterende japonnen en kostuums. Daar kozen ze heel bewust juwelen bij. Juwelen bepaalden hun identiteit, toonden smaak, afkomst en rijkdom. Soms waren ze ook een provocatie of bevatten ze verborgen symboliek. Ze werden besteld bij Europese juwelenhuizen als Boucheron en Cartier, meester-edelsmeden als Claude Ballin en natuurlijk hofleverancier Fabergé. De sieraden weerspiegelen de mode van vier eeuwen: barok, rococo, classicisme, empire, jugendstil en modern, ook van de 21ste eeuw. Juwelen! is te zien van 14 september 2019 tot en met 15 maart 2020.