AMSTERDAM - Om zes minuten over half zeven op 4 oktober 1992 kwam een abrupt eind aan een mooie, vredige dag in Amsterdam Zuidoost. Een Israëlische Boeing 747-vrachtvliegtuig stortte neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg. Er was eerst ongeloof, maar meteen daarna ontstond enorme paniek omdat het lot van vele vaders, moeders, kinderen, broers, zussen, neven en nichten lange tijd onduidelijk bleef. Die avond stierven 43 mensen uit de Bijlmer, de drie bemanningsleden en de enige passagier. Elk jaar herdenken nabestaanden, hulpverleners en bewoners deze ramp. Dit jaar is het 25 jaar geleden.

Herdenken blijft nodig

Mevrouw Burleson, voorzitter van Stichting Beheer Het Groeiend Monument, vertelt waarom herdenken nodig blijft: “De ramp heeft diepe sporen achtergelaten in de herinnering van de nabestaanden en bij de hulpverleners bijde rampplek, zoals brandweer, politie, ambulancemedewerkers, artsen en leden van het Leger des Heils. De herdenking is er voor iedereen, want hoewel iedereen na de ramp de kracht heeft gevonden om verder te gaan, is niemand de ramp vergeten.”

Groeiend monument

Er ontstond spontaan een herdenkingsplaats rondom een boom op de rampplek die de crash en de brand had overleefd: ‘de boom die alles zag’. Zowel ‘de boom die alles zag’ en de ruimte er omheen zijn nu onderdeel van ‘Het Groeiend Monument’. Een kleine fontein geeft aan waar het vliegtuig insloeg. Volgens mevrouw Burleson krijgt de plek nog een andere functie: “Er komen mensen om het monument te bezichtigen, te herdenken en zich te bezinnen. Het is een plek van inspiratie geworden. Zo blijft het spoor van herinneringen groeien.”

Herdenking

De herdenking begint om 17.00 uur in het Atrium van het CEC-gebouw, Bijlmerdreef 1289, Amsterdam Zuidoost. Na de herdenkingsbijeenkomst in het CEC-gebouw volgt om 17.55 uur een stille tocht naar Het Groeiend Monument. Bekijk hier het complete programma (PDF, 1.4 MB).

Meer informatie

Voor informatie kunt u terecht op de website van Stichting Beheer Het Groeiend Monument: www.hetgroeiendmonument.nl en telefonisch via 06 5203 6608.